Rasmus Tiller won al twee keer in Diest en start zaterdag met rugnummer 1.© Belga

Wielrennen Kalender

KOERSKALENDER BRABANT. Alle ogen op Dwars door het Hageland, jeugdwielrennen staat wegens examens even op lager pitje

Wegens de examens staat het jeugdwielrennen deze week op een laag pitje. De profs maken dat zaterdag ruimschoots goed met Dwars door het Hageland, de gravelkoers op onverharde wegen tussen Aarschot en Diest. In Aywaille, in de provincie Luik, vindt zondag ook het BK trial plaats.

Wim Redant

Dwars door het Hageland (zaterdag 8 juni)

Wat moet je weten? Dwars door het Hageland is zaterdag aan zijn 21ste editie toe. In 2016 onderging de wedstrijd een facelift - mede door de Strade Bianche - en koos de organisatie voor een parcours met onverharde wegen en bospaden. Niki Terpstra, eerder winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, won de eerste editie van die vernieuwde edities. Mathieu van der Poel zorgde voor een tweede Nederlandse winnaar op rij. Wout van Aert klokte bij zijn deelnames af op een tweede en derde plaats. De Noor Rasmus Tiller was de beste in 2021 en 2023 en is zaterdag opnieuw kandidaat-winnaar. Tiller start met het rugnummer 1 en krijgt bij Uno-X Mobility met Jonas Abrahamsen de winnaar van de Brussels Cycling Classic aan zijn zijde. Bij Alpecin-Deceuninck voert gravelspecialist Gianni Vermeersch de ploeg aan. Ludovic Robeet staat aan de start bij Cofidis. Bert Van Lerberghe voert Soudal Quick-Step aan. Floris Van Tricht is van de partij bij Israël-Premier Tech. Man in vorm Lionel Taminiaux is naast Jarne Van De Paar de sprinter van dienst bij Lotto Dstny. De Kortenbergenaar krijgt met Jenno Berckmoes en Alec Segaert nog twee andere sterkhouders naast zich. Met Wies Nuyens (Pauwels Sauzen-Bingoal), Brent Clé (Team Deschacht-Group Hens-Containers Maes) en Thimo Willems (Volker Wessels Cycling Team) staan er nog enkele Vlaams-Brabanders aan de start.

Praktisch: start zaterdag om 13.00 uur in Aarschot voor een koers van 182 kilometer. De aankomst is rond 17.15 uur voorzien in Diest. De koers is live te volgen op Sporza vanaf 15.05 uur.

Dwars door het Hageland voor vrouwen (zaterdag 8 juni)

Wat moet je weten? Lotte Kopecky was vorig seizoen de beste in Diest. De latere wereldkampioene werd op het podium geflankeerd door de Oostenrijkse Christina Schweinberger en de Britse Pfeiffer Georgi. Kopecky toonde zich op de Citadel van Diest de beste puncher van een uitgedunde kopgroep. Vanaf 9.30 uur worden de ploegen voorgesteld op de Grote Markt in Aarschot. Na anderhalve ronde in de regio van Aarschot wordt koers gezet naar de Citadel van Diest.

Praktisch: start zaterdag om 10.45 uur op de Grote Markt in Aarschot voor een koers van 128 kilometer. De aankomst is voorzien omstreeks 14.15 uur op de Citadel in Diest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER