Hier vind je amper een bakker of beenhouwer: zo tevreden is jouw gemeente over het winkelaanbod

Wie nabijheid van winkels als criterium hanteert bij de zoektocht naar een nieuwe woonplaats, moet zeker Wijnegem, Olen of Kapellen in overweging nemen. Hulshout, Rumst en zeker Sint-Amands vallen dan sowieso uit de boot. In die laatste gemeenten zijn de inwoners namelijk het minst te spreken over het winkelaanbod. In Sint-Amands is de laatste beenhouwer een jaar geleden dichtgegaan. Wij gingen er winkelen en stelden vast dat de “Winkelstraat” haar naam geen eer aandoet. Bekijk hieronder hoe het in jouw gemeente zit.

JoRo, CWil

Het Wijnegem Shopping Center geniet bekendheid tot heinde en verre. Maar liefst 92 procent van de inwoners van Wijnegem is tevreden met het shoppingaanbod en daarmee troeft Wijnegem alle andere gemeenten in de regio af. Ook voor je dagelijkse boodschappen zit je in Wijnegem goed. Bijna 89 procent is tevreden over het aanbod aan supermarkten, bakkers en beenhouwers. Dat blijkt uit de cijfers van de laatste stads- en gemeentemonitor, een onderzoek van de Vlaamse overheid.

Ook gemeenten als Olen, Kapellen en Brasschaat doen het volgens de bewoners zowel goed op vlak van shoppingaanbod als aanwezigheid van winkels voor dagelijkse boodschappen. Dat de twee niet noodzakelijkerwijs samen gaan bewijzen gemeente als Arendonk, Willebroek en Boom. Een ruime meerderheid van zo’n 70 procent is er tevreden met de aanwezigheid van winkels voor dagelijkse voorzieningen, maar nauwelijks 30 procent vindt in die gemeenten zijn gading als het op shoppen aankomt.

In sommige gemeenten heb je haast een vergrootglas nodig om winkels aan te treffen. In Hulshout (62%) en Rumst (54%) is er nog net een meerderheid tevreden over het aanbod aan voedingwinkels. Maar zowel in Hulshout (21%) als Rumst (34%) heb je niets te zoeken als je een dagje gezellig wil shoppen.

In Sint-Amands lijkt het helemaal een doodse boel. In de gemeente langs de Scheldeboorden vindt maar liefst 8 op de 10 inwoners dat het shoppingaanbod te wensen overlaat. Sint-Amands is ook de enige gemeente van de regio waar een minderheid van de inwoners (36%) vindt dat er te weinig plekken zijn om een brood of een schel hesp te kopen.

Waarom Sint-Amands het er zo bedroevend van af brengt leest u onder deze kaart.

Ontdek op deze kaart hoe uw gemeente scoort in deze winkelaanbodindex:

Op stap in Sint-Amands

Slechts 36 procent van de inwoners van Sint-Amands vindt dat er genoeg winkels zijn in hun dorp. Sint-Amands is de enige gemeente in de provincie Antwerpen en het Waasland waar meer dan de helft van de inwoners ontevreden is over het winkelaanbod. De frustratie is begrijpelijk. Uw krant ging op reportage in de Winkelstraat van Sint-Amands, maar stelde vast dat die straat haar naam geen eer aandoet.

Op een vloerwinkel en een verkoper van grasmaaiers na, is er in deze straat geen winkel te bespeuren. Inwoners kunnen in de omliggende straten enkel terecht bij een Delhaize, een Aldi en welgeteld één bakker.

© Joris Herregods

“Slager Jan, de laatste beenhouwer in ons dorp, is een jaar geleden dichtgegaan”, zegt Petra Van Huffel (45). “Een tijd geleden heeft ook de laatste kledingwinkel haar deuren gesloten. Handelaars hebben hier niet genoeg klanten. Wie wil shoppen, moet met de auto of het openbaar vervoer naar Bornem of Dendermonde.”

Natan Donckers (24) koopt zijn kledij in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas. “Maar met de bus duurt het een uur voor ik daar ben. Gelukkig koop ik niet zo vaak nieuwe kleren”, zegt Natan.

Prudent Maes (88) heeft wel last van het beperkte winkelaanbod. “Ik kan mijn vlees enkel nog kopen in de Delhaize, maar daar is alles vacuüm verpakt. Dat heb ik niet graag. Ik wil mijn vlees in papier”, zegt Prudent.

“Gelukkig neemt de zus van mijn dochter mij af en toe mee naar Bornem, of neem ik zelf de bus.”

Bestuur staat machteloos

Schepen van Lokale Economie Eddy Ceurstemont (CD&V) erkent het probleem, maar kan er naar eigen zeggen niets aan doen. “We zijn machteloos”, zegt de schepen. “In Sint-Amands wonen, als we de deelgemeenten niet meetellen, maar vijfduizend mensen. Dat is niet genoeg voor winkels om rendabel te zijn.”

“Mensen van buiten onze gemeenten komen naar hier om terrasjes te doen en te fietsen, maar niet om te winkelen. Onze gemeente is te afgelegen.”

Merksplas: plaatselijke kleinhandel ondersteunen

91% van de inwoners van Merksplas vindt dat er voldoende winkelvoorzieningen zijn in hun gemeente. Daarmee staat Merksplas ruim op één in de provincie Antwerpen. “Onze handelaars voldoen inderdaad aan alle lokale behoeften”, zegt Jozef Van Dun, voorzitter van zelfstandigenorganisatie Unizo in Merksplas.

“Er zijn hier bakkers, beenhouwers, kledingwinkels enzovoort. Dat komt onder meer omdat de gemeente acties onderneemt om de plaatselijke kleinhandel te ondersteunen. Er hangt bijvoorbeeld een dertigtal banners in het centrum met het opschrift: ‘Winkelen en ondernemen: liever lokaal.’ Zo proberen we de concurrentie met het internet aan te gaan”, zegt Van Dun.

12 weken Gazet van Antwoorden

Twaalf weken lang zet Gazet van Antwerpen onder het motto ‘Gazet van Antwoorden’ alle gemeenten van onze provincie in de kijker. Via een groot dataonderzoek beantwoorden we elke week een belangrijke vraag over uw gemeente, zowel in de krant als online.

Bekijk hier al onze vragen en ontdek hoe jouw gemeente scoort »

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER