© BELGA

OPINIE. Burgemeester De Vis over vergoeding Vandeurzen: “Als hij liberaal of N-VA’er was, had ik geen bedenkingen”

De zeer riante uittredingsvergoeding voor minister Jo Vandeurzen (CD&V) blijft de gemoederen verhitten. Nu is ook zijn partijgenoot Dirk De Vis, burgemeester van Ham, in de pen gekropen, onder de titel ‘afscheid van een minister’. Het voorstel van De Vis: verdeel het bedrag onder gezinnen die het kunnen gebruiken. “Dat zou een christendemocratische kerstgebaar zijn”. Lees hieronder het opiniestuk van Dirk De Vis.

“Ik lees dat minister Vandeurzen een afscheidspremie krijgt van 136.000 euroen dat hij deze nuttig zal gebruiken in de overstap naar het niet-politieke leven. Een afscheidspremie is hem gegund , hij heeft hard gewerkt. Was hij een liberaal of een N-VA’er, dan had ik hier geen bedenkingen bij. Deze hebben immers geen ethische reflexen en bestaan bij de gratie van de ongelijkheid. Was hij CEO geweest in een multinational, dan ook had ik het begrepen. Bij multinationals is hebzucht het hoogste goed. Maar wij, christendemocraten, zijn toch van een ander gehalte.

Minister Vandeurzen oogt vermoeid, wat normaal is na 38 jaar publiek leven. Politiek is niet voor watjes. Hij is een grote mijnheer, want hij heeft heel wat gerealiseerd voor de gemeenschap. Het politiek bedrijf zal ook zijn ziel en hart wat geschonden hebben. Zijn goede bedoelingen werden vaak verkeerd uitgelegd , bewust verkeerd begrepen. Spot, verwijten , jaloersheid, haat en nijd zijn ook zijn deel geweest. Maar het goede dat hij realiseerde overstijgt ruimschoots deze nevenschade. Hij heeft dus geen nood aan een morele schadevergoeding van 136.000 euro, als balsem op de wonde. Wij christendemocraten zijn immers niet wraakzuchtig.

Na 38 jaar politiek op het hoogste niveau, zal hij wel geen existentiële tekorten hebben. Ook zonder die 138.000 euro zal hij het wel redden. Minister Vandeurzen weet ongetwijfeld vanuit zijn functie wat tekorten zijn. De zorgsector was zijn natuurlijke habitat. Met Kerstmis 136 gezinnen, die het moeten rooien met maximum 1.200 euro per maand , een surplusje geven van 1.000 euro, dat zou pas 136 maal Kerstmis zijn. Dat zou zeer christendemocratisch zijn. Maar daarom misschien onmogelijk .

Dirk De Vis (Burgemeester CD&V – gemeente Ham)

LEES OOK: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181116_03951335/nee-ik-heb-nog-geen-nieuwe-job

LEES OOK:https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181119_03960810/ook-eric-van-rompuy-neemt-forse-uittredingsvergoeding-op-beetje-respect-graag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer