© rr

Antwerps koppel getuige van vulkaanuitbarsting Guatemala: “We zagen de lava de lucht in vliegen”

Jeroen Tuytens en Lien Coremans uit Antwerpen waren maandag getuige van de uitbarsting van de Volcán de Fuego in Guatemala. Het koppel zat op nauwelijks twee kilometer van de Vuurvulkaan toen die lava 500 meter in de lucht begon te spuwen.

Greg Van Roosbroeck

Code rood in het Zuid-Amerikaanse Guatemala: de 3.763 meter hoge Vuurvulkaan is opnieuw uitgebarsten. De autoriteiten moesten maandag bijna drieduizend mensen evacueren uit de departementen Escuintla, Sacatepéquez en Chimaltenango omdat ze gevaarlijk dicht bij de vulkaan liggen.

© rr

Nachtelijk vuurwerk

Ook het Antwerpse koppel Jeroen Tuytens (27) en Lien Coremans (26), dat negen dagen geleden vanuit België vertrok voor een reis door Guatemala en Belize, zat vlak bij de Volcán de Fuego. “We zaten op de Acatenango”, zegt Lien. “Een vulkaan op twee kilometer van de beruchte Vuurvulkaan. Toeristen kunnen vanuit het plaatsje Antigua een nacht kamperen op de Acatenango. Van daaruit heb je een mooi zicht op de vulkaan die gisteren uitgebarsten is.”

“Toen de avond viel, is het begonnen”, zegt Jeroen, die in het dagelijkse leven ingenieur is, maar ook gek is op wandelingen op vulkanen. “Eerst wat vaag gerommel, maar geleidelijk aan werd het steeds erger. We konden eerst niet eens zien wat er gebeurde, want het was te bewolkt.”

“In het begin vonden we het zelfs leuk en spannend”, zegt Lien. “We hebben zelfs foto’s genomen. Maar na een tijdje kwam er wel heel veel lava uit die vulkaan, en zagen we de lava echt de lucht in vliegen. Dan hebben we gewoon niet meer geslapen.”

Zodra het licht werd sommeerden de gidsen met wie het koppel kampeerde op de Acatenango om de berg te verlaten. Daar gingen de laatste meters naar de top. “De lava kon niet in onze buurt geraken”, zegt Lien. “Die ging gelukkig langs de verkeerde flank van de Vuurvulkaan naar beneden. Maar de as van de vulkaan is wel giftig. En als de wind draaide, kon die tot bij ons komen. Uiteindelijk zaten we maar op anderhalf uur stappen van de uitbarsting.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

Evacuatie

Van een echte evacuatie was geen sprake, zegt het koppel. “Dat kon daarboven ook niet”, zegt Lien. “We moesten gewoon zo snel mogelijk naar beneden. Maar aan de voet van de Acatenango bleek wel dat de politie al verschillende straten afgezet had en volop bezig was met mensen te evacueren naar veiligere gebieden.”

Intussen denken Jeroen en Lien, die veilig en wel terug in Antigua geraakt zijn, er niet aan om hun reis af te blazen. “We hebben al genoeg pech gehad”, zegt Lien. “De eerste zes dagen zaten we zonder bagage door technische problemen bij Aviapartner. Morgen vertrekken we dus gewoon naar onze volgende bestemming om pas op 4 december terug te keren naar België.”

De Volcán de Fuego doet zijn naam alle eer aan, want het is al de vijfde keer dit jaar dat de berg uitbarst. De meest verwoestende uitbarsting vond plaats op 3 juni, toen dorpen rond de vulkaan tot as werden herleid en bijna tweehonderd doden vielen.

De 3.763 meter hoge vulkaan bevindt zich op slechts 35 kilometer van hoofdstad Guatemala-Stad.

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr