Onze vrouw hijst zich in een dirndl: “Oktoberfeesten steeds populairder”

Voor het Oktoberfest in de Waagnatie nu zaterdag bent u te laat: de jaarlijkse hoogdag van schlagerminnende bierliefhebbers was in een recordtijd volledig uitverkocht. Ook bij Huis Baeyens in Wommelgem merken ze dat de hype een hoogtepunt heeft bereikt. Onze journaliste ging ter plaatse met de vraag: wat is er toch zo geweldig aan dirndls en lederhosen?

An Van de Voorde

In München zijn de Oktoberfesten al gepasseerd: ze begonnen half september en op 7 oktober werd de laatste liter bier getapt. Maar in Antwerpen wordt er pas zaterdag op de dijen gekletst in dirndls en tirolerbroeken. Alle tickets voor het Duitse bacchanaal van bier en zuurkool in de Waagnatie zijn wel uitverkocht.

© Joren De Weerdt

“Dat verbaast me niet”, zegt Anke Baeyens van de gelijknamige winkel met feestartikelen in Wommelgem. “We merken aan de verhuur van onze kostuums dat oktoberfeesten winnen aan populariteit. In september was er zelfs ineens een piek, omdat toen in Wieze de oktoberfeesten na tien jaar of zo nog eens werden georganiseerd. Toen heeft ons filiaal in Antwerpen kostuums moeten bijkopen.”

Op een oktoberfeest draagt u niet zomaar om het even wat. Voor mannen is de lederhose verplicht, liefst met bretels waar edelweiss op is geborduurd en wollen kniekousen. Vrouwen dragen een dirndl, een Oostenrijkse jurk waar de borsten in worden samengeperst en met veters omhoog worden gestuwd. Wie lang haar heeft legt vlechten, wie kort haar heeft koopt een pruik… met vlechten.

Huis Baeyens heeft al een heleboel outfits klaarliggen die zaterdag zijn verhuurd. Roze, rode en zwarte dirndls en lederhosen met geruite hemden. “Maar mannen dragen er soms ook een gewoon blauw of wit hemd onder”, zegt Anke Baeyens. De kostuums huren kost – al naargelang de kwaliteit en de afwerking – 30 tot 40 euro. “Maar voor dat bedrag is het ook gewassen en gestreken. Na zo’n Oktoberfest komt onze kledij soms stijf van het bier terug.”

© Joren De Weerdt

Er wordt ook nog een heel kledingrekje kleurrijke dirndls te koop aangeboden. Ik mocht er drie passen, maar ondanks mijn Duitse figuurtje geraakte ik in één outfit met de beste wil van de wereld niet in. ‘Large’ prijkte nochtans in het etiket. “Plezant, hé”, knikt Anke als ik in een roze jurk met ingesnoerde boezem en een blauwe schort uit het kleedhokje val. “Dan krijg ik direct goesting om te vertrekken.”

“’t Is uitverkocht”, stel ik haar teleur. “Maar volgend jaar misschien naar München?”

© Joren De Weerdt

Waar vindt u uw dirndl?

De organisatie van Oktoberfest Antwerpen verwijst naar www.oktoberfestwinkel.be, een Nederlandse webshop, om dirndls en lederhosen te kopen. U hebt dan een echte wildlederen kniebroek met borduursel en een ronkende naam als Alpentraum, maar bent best veel geld kwijt. Op de webshop van grootwarenhuis Lidl (www.lidl-shop.be) bent u al vanaf 29,95 euro gesteld. U hebt keuze tussen een viertal kleedjes en kniebroeken. Ook C&A (ww.c-and-a.com) biedt in zijn webshop, al jarenlang trouwens, dirndls aan. Daar is de keuze ietwat uitgebreider met liefst 54 aparte onderdelen om uw garderobe samen te stellen. “Voor mannen zijn die rood-wit geruite hemden een paar jaar geleden erg in de mode geweest. Die kunnen ze nu gewoon dragen op zo’n oktoberfeest”, meent Anke Baeyens.

oktoberfest-antwerpen.be, Huis Baeyens, Autolei 273, Wommelgem