Na KV Mechelen volgt… het zwarte gat: zo vergaat het de spelers die na de degradatie andere oorden opzochten

Van de zestien spelers uit de Mechelse A-kern die afgelopen zomer - al dan niet gedwongen - vertrokken, zette voorlopig slechts één man een sportieve stap vooruit: Mats Rits bij Club Brugge. De meeste vertrekkers zitten bij hun nieuwe club op de bank of in de tribune, worden afgeremd door blessures of zakten af naar een lagere reeks. Sommigen vonden niet eens een nieuwe ploeg, een enkeling belandde zelfs even in de cel… Een overzicht.

Diederik Geypen, Thomas Standaert

SCHOT IN DE ROOS

Mats Rits (Club Brugge): 25 wedstrijden, 1 goal en 4 assists

De positieve uitschieter in het lijstje. Na 5,5 jaar bij KV haalde Club Brugge hem als ­doublure voor de kampioenenmakers Vormer en Vanaken. Mede dankzij de blessure van Nakamba eiste Rits een basisplaats op. ­Clubicoon Vormer werd door Rits zelfs even naar de bank verdrongen. Ook in de Champions League oogstte de polyvalente middenvelder lof. Uit bij Atlético Madrid (3-1) en Monaco (0-4) was hij twee keer goed voor een assist.

© BELGA

OOK ZIJ HEBBEN EEN BASISPLAATS AFGEDWONGEN

Glenn Claes (Lommel): 18 wedstrijden, 2 goals en 2 assists

Claes kwam in zijn laatste jaar bij KV niet verder dan dertien duels en zocht vervolgens andere oorden op. De vleugelaanvaller besloot zijn tenten op te slaan in Noord-Limburg. Bij Lommel, reeksgenoot van de Mechelaars in 1B, werd hij aanvankelijk als invaller uitgespeeld. De jongste ­weken dwong de 24-jarige huurling een basisplaats af.

© BELGA

Ahmed El Messaoudi (Fortuna Sittard): 15 wedstrijden, 1 goal en 4 assists

De 23-jarige verdedigende middenvelder verhuisde op huurbasis naar de ­Nederlandse eersteklasser Fortuna Sittard. El Messaoudi dwong er een basisplaats af en liet zich met een goal en drie assists al gelden. De Belgische Marokkaan trekt met zijn fysieke ­présence vlot zijn streng.

© Photo News

ZIJ ZIJN MEER TOESCHOUWER DAN SPELER

Colin Coosemans (AA Gent): 3 wedstrijden, 1 clean sheet

De 26-jarige doelman ruilde Malinwa in voor AA Gent, waar hij Lovre Kalinic moest opvolgen. Coosemans kreeg in het seizoensbegin zijn kans omdat de Kroatische international extra rust kreeg na een lang WK. Toen Kalinic uiteindelijk geen transfer afdwong en nummer één bleef in Gent, verzeilde Coosemans ­zowaar op de bank. De voormalige keeper van KV haalde de jongste zes matchen niet eens de selectie van de Buffalo’s.

© Photo News

Dimitros Kolovos (Willem II): 3 wedstrijden

De 25-jarige Kolovos beleeft voorlopig maar weinig plezier aan zijn uitleenbeurt aan Eredivisionist Willem II. Geteisterd door een hamstringletsel lag de 25-jarige Griek er op speeldag twee uit. De ­aanvallende middenvelder viel in november nog 22 minuten in tegen Ajax, maar kwam nadien niet meer van de bank.

© Photo News

Laurens Paulussen (Lommel): 0 wedstrijden

Paulussen vond na de degradatie lange tijd geen nieuwe club. Lommel bood ­begin oktober een reddingsboei. De ­28-jarige rechtsback tekende bij de club uit 1B een contract voor één jaar met ­optie, maar kwam er nog niet in actie.

© Photo News

ZIJ LIGGEN IN DE LAPPENMAND

Hassane Bandé (Ajax): 0 wedstrijden

Het sprookje van Hassane Bandé bij Ajax veranderde op 13 juli in een nachtmerrie. De 20-jarige ­Burkinees werd tijdens een voor­bereidingswedstrijd tegen Anderlecht het slachtoffer van een horrortackle van Mohammed Dauda. Bandé brak zijn kuitbeen en mocht meteen een kruis ­maken over zijn eerste seizoenshelft bij de Amsterdammers. Vier maanden later revalideert Bandé nog steeds. Zijn eigen stekje in Amsterdam ruilde hij intussen in voor een nieuw gastgezin.

© GMAX AGENCY

Elias Cobbaut (Anderlecht): 3 wedstrijden, 1 assist

Met een transfersom van drie miljoen euro was Cobbaut de duurste uitgaande transfer na de degradatie. Anderlecht plukte de 21-jarige belofteinternational weg voor de neus van Genk en het Italiaanse Genua. Cobbaut begon sterk aan het seizoen, maar liep op speeldag 3 een zware enkelblessure uit bij Charleroi. De revalidatieperiode werd eerst ­geschat op zes tot acht weken, maar duurde uiteindelijk ruim drie maanden. Cobbaut scoorde deze week bij de ­beloften en is stilaan klaar om zijn comeback te maken.

© BELGA

Nicklas Pedersen (Emmen): 8 wedstrijden

Pedersen dwong al snel een basisplaats af bij de promovendus in de Eredivisie. Na een handvol duels raakte de 31-jarige Deen geblesseerd. Geen verrassing, want ook in de Belgische competitie stond hij niet echt gekend voor zijn ijzersterke ­gestel. Pedersen vierde eind vorige maand zijn rentree, maar herviel intussen in zijn oude blessure. Hij was bovendien nog niet bepalend voor zijn nieuwe werkgever.

© Photo News

ZIJ ZITTEN ZONDER CLUB

Uros Vitas

De 26-jarige Serviër kwam in de ­winter van 2016 over van AA Gent. ­Vitas groeide bij KV Mechelen uit tot een basisspeler, maar werd vorig ­seizoen getroffen door een zware knieblessure. Een letsel dat ook een einde maakte aan zijn contract. ­Sedert mei speurt de centrum­verdediger naar een nieuw avontuur.

© BELGA

Andy Kawaya

Het jeugdproduct van Anderlecht bleef de voorbije jaren niet gespaard van blessures. In 2016 liep de 22-jarige winger een kuitbeenbreuk op. ­Yannick Ferrera gaf Kawaya vorig jaar een kans bij KV. Uitgroeien tot een vaste waarde lukte hem niet, en dus verhuisde de Brusselaar in juli naar het Italiaanse Avellino. De club uit de Serie B moest door financiële perikelen stoppen op profniveau. Sindsdien zit Kawaya zonder club.

© Isosport

ZIJ BELANDDEN IN DE (SPORTIEVE) VERGEETPUT

Randall Leal (Deportivo Saprissa): 11 wedstrijden, 1 goal

De 21-jarige rechtsbuiten kon zich bij KV niet manifesteren en keerde na 3,5 jaar terug naar Costa Rica. Dicht bij huis gedijt de talentvolle rechts­buiten blijkbaar beter. Met de lokale eersteklasser Deportivo Saprissa speelt Leal de komende dagen om de titel. Hij dwong dit najaar ook enkele selecties af voor de Costa Ricaanse ­nationale ploeg.

© Photo News

Anthony Moris (Virton): 14 wedstrijden, 6 clean sheets

De Maneblussers ontbonden in het tussenseizoen het contract van ­Moris. De 28-jarige goalie ging aan de slag bij Royal Excelsior Virton. Bij de Ardennezen draait de ­Belgische Luxemburger bovenaan mee in de eerste amateurklasse.

© BELGA

Fatos Beqiraj (Maccabi Netanya): 9 wedstrijden, 3 goals

De Montenegrijnse international kon zich Achter de Kazerne nooit doorzetten. Verder dan vier wedstrijden zonder doelpunt kwam hij in ­volle degradatiestrijd niet. De 30­-jarige Beqiraj vond in september onderdak bij het Israëlische Netanya. Daar schoot de centrumspits in negen competitieduels drie keer raak.

© Photo News

Nicolas Verdier (Stade Laval): 13 wedstrijden, 3 goals en 1 assist

Na 3,5 jaar in België te hebben ­gevoetbald keerde de 31-jarige ­Fransman terug naar zijn thuisland. De centrumspits gleed af naar het ­derde niveau in Frankrijk. Niet ­bepaald een stap vooruit dus voor Verdier.

© BELGA

GESTOPT MET VOETBALLEN

Fabien Camus

Camus belandde in de winter­mercato van vorig seizoen bij KV. De 33-jarige Tunesiër kwam in totaal vijf keer in actie, maar kon niet beslissend zijn. Na de degradatie stopte de middenvelder met profvoetbal. De nieuwbakken spelersmakelaar zat ­enkele weken geleden zelfs in voorhechtenis nadat hij verdacht werd van frauduleuze constructies. Camus kwam uiteindelijk vrij onder ­voorwaarden.

© GMAX AGENCY

MEER OVER KV Mechelen