Luister naar

Ereschuld tegenover de Joodse gemeenschap

Nieuws
Optreden tegen antisemitisme is een goede zaak. Maar wil de regering geloofwaardig zijn, dan moet ze beginnen met een schuldbelijdenis tegenover de Joodse gemeenschap.
Klaas de Jong is van ‘Krtallnacht Kamp Westerbork’
maandag 19 februari 2018 om 03:00

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt met zijn actie over antisemitisme veel publiciteit. De Leeuwarder Courant drukte een uitspraak van de leider van de CU groot af: ‘We hebben een ereschuld aan de joodse gemeenschap.’ Waar doelt Segers op met ereschuld? De Joodse gemeenschap wacht blijkens een uitspraak van opperrabbijn Binyomin Jacobs, na de excuses van het Nederlandse Rode Kruis, nog op een schuldbelijdenis van de Nederlandse overheid. De benaming ereschuld lijkt me zwak uitgedrukt voor wat onze regeringen in de periode 1935-1940 hebben gedaan of juist nagelaten. Een paar voorbeelden uit het boek Kristallnacht en Kamp Westerbork.

Na de invoering van de Neurenberger rassenwetten weigerde onze toenmalige minister van Justitie antwoord te geven op een vraag uit de Tweede Kamer of deze wetten niet in strijd waren met de rechtvaardigheid en onze traditie.

Na de annexatie van Oostenrijk stelde het kabinet-Colijn het asielrecht in de Grondwet buiten werking om de stroom Joodse vluchtelingen stop te zetten.

Op het vluchtelingencongres in het Franse Evian in 1938 stelde de Nederlandse vertegenwoordiging dat ons land geen ruimte had voor Joden en dat onze overzeese gebieden niet aan de orde waren omdat die in de tropen lagen en dus ongeschikt voor blanken.

Zelfs na de Kristallnacht weigerde onze regering om een protest tegen Duitsland in te dienen. Men verscherpte de grensbewaking en bouwde Kamp Westerbork op kosten van de Joodse gemeenschap. Boeken die waarschuwden tegen Hitler, werden in beslag genomen terwijl Mein Kampf gewoon in de boekhandel lag.

Specifiek voor de ChristenUnie is er nog een stukje geschiedenis dat om onderzoek vraagt. Na de bevrijding waren lokale vrijgemaakt-gereformeerde kerken er als de kippen bij om leegstaande synagoges in gebruik te nemen. In Stadskanaal hield men zelfs al in november 1944 kerkdiensten in de synagoge. Wist men toen al dat er na de bevrijding geen Joden in Stadskanaal terug zouden komen? Hoe voelde dat voor de Joodse gemeenschap na de oorlog?

Optreden tegen antisemitisme is een goede zaak. Maar een schuldbelijdenis van onze regering tegenover de Joodse gemeenschap heeft voorrang als je geloofwaardig wilt zijn. Wellicht kan Segers dat ook aankaarten bij minister van Justitie Grapperhaus. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.