19 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Armeense genocide

Het is niet zonder betekenis wanneer de Nederlandse regering op 24 april aanwezig zal zijn in Jerevan, om de vermoorde Armenen te herdenken. Deze week zal de Tweede Kamer, naar verwachting, een tweetal moties van Joël Voordewind (ChristenUnie) aannemen over deze volkerenmoord.

Want daarover zijn vrijwel alle geleerden het eens. Wat in de jaren tussen 1915 en 1923 gebeurde met de Armenen in het Ottomaanse Rijk (Turkije), was resultaat van het vooropgezette plan een volk uit te roeien. Betrouwbare schattingen van het aantal Armeniërs dat tijdens de deportaties en dwangarbeid is omgekomen, lopen tussen de een en anderhalf miljoen.

Paus Franciscus bestempelde deze volkerenmoord, een eeuw na het begin ervan, als ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Na de moord op de Joden, de ­Holocaust, is de Armeense genocide het meest bestudeerd en gedocumenteerd.

Wat is dan het probleem om dit beest bij de naam te noemen? Dat heeft alles te maken met de trots van Turkije. Turkije ontleent aan de ontkenning van de volkerenmoord een deel van zijn identiteit. Die opstelling heeft geleid tot een macaber woordenspel. In plaats van volkerenmoord wordt gesproken van de ‘Armeense kwestie’. De Nederlandse regering houdt zich al jaren wat op de vlakte in deze beladen kwestie. Ze spreekt van ‘de kwestie van de Armeense genocide’. Terecht zei Voordewind dat bij een herdenking van zo’n gruwelijke gebeurtenis niet een kwestie maar mensen worden herdacht. Recht doen aan de slachtoffers is een daad van gerechtigheid. Zonder erkenning van de feiten is een verwerking van die episode niet goed mogelijk.

De moties van Voordewind kunnen op brede steun rekenen vanuit de Kamer. Hij heeft zich na zorgvuldig lobbyen verzekerd van steun van coalitiegenoten. Daardoor neemt de druk op de regering flink toe.

Het argument van de regering om níét tot erkenning van de Armeense genocide over te gaan, is dat ze zich niet wil mengen in een zaak van internationaal strafrecht. Veel andere landen, waaronder grote als Frankrijk en Duitsland, kennen die schroom niet. Turkije zal ongetwijfeld met veel misbaar op zo’n uitspraak van de Nederlandse regering reageren. Maar die woede ebt wel weer weg.

Juist nu is de relatie tussen Nederland en Turkije op een dieptepunt beland. Na de diplomatieke rel van maart 2017 zijn de ambassadeurs over en weer teruggetrokken. Wellicht is dat een goed moment om door de zure appel heen te bijten niet langer halfbakken termen te gebruiken, maar recht te doen aan de geschiedenis. En daarmee aan de slachtoffers ervan.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.