Luister naar

Vaccineer zwangere vrouwen tegen kinkhoest

Nieuws
Elk jaar krijgen 170 baby’s in Nederland kinkhoest – 120 belanden in het ziekenhuis en een van hen overlijdt aan die ziekte nog voordat hij daarvoor ingeënt kan worden,
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 19 februari 2018 om 03:00
Vaccineer zwangere vrouwen tegen kinkhoest
Vaccineer zwangere vrouwen tegen kinkhoest anp

maar er is een manier om dat te voorkomen. Wanneer zwangere vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap worden ingeënt tegen kinkhoest, zijn hun kinderen de eerste weken na de bevalling automatisch beschermd. Toch gebeurt dit in Nederland nauwelijks.

Wie kinkhoest krijgt, wordt verkouden, krijgt koorts en gaat heel veel hoesten. Voor volwassenen is dat vervelend, maar vaak zonder gevolgen. Pasgeboren baby’s daarentegen kunnen zo uitgeput raken van het hoesten, dat ze moeite krijgen met ademhalen. Hun longen kunnen onherstelbaar beschadigd raken en er kan blijvend hersenletsel optreden door zuurstoftekort. Baby’s kunnen eraan sterven.

Daarom is er in het Rijksvaccinatieprogramma een vaccin tegen de ziekte opgenomen. Baby’s krijgen als ze twee, drie, vier en elf maanden oud zijn de DKTP-prik. Die beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Zo wordt langzaam weerstand tegen de ziektes opgebouwd, waardoor kinderen vier tot zes jaar beschermd zijn. Op hun vierde krijgen ze de inenting nogmaals. Dan zijn ze nog eens vier tot zes jaar beschermd.

Vanaf een jaar of acht loopt het aantal gevallen van kinkhoest weer wat op. Oudere kinderen en volwassenen kunnen zo heel jonge baby’s, die nog niet ingeënt zijn, besmetten met de bacterie. In 2015 adviseerde de Gezondheidsraad daarom dat alle zwangere vrouwen een prik tegen kinkhoest moesten krijgen. Zo is hun baby ook voor de eerste vaccinaties beschermd en kunnen ze zelf de ziekte niet overdragen op hun kind.

Sinds de jaren negentig krijgen meer mensen kinkhoest omdat de bacterie zich heeft aangepast. Toch heeft vaccineren wel zin. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan het aantal baby’s dat met kinkhoest in het ziekenhuis belandt omlaag van 120 naar 25 per jaar.

In het buitenland is er al veel succes geboekt met het inenten van zwangere vrouwen tegen kinkhoest. In Groot-Brittannië krijgen alle zwangere vrouwen sinds 2012 zo’n prik. Het jaar voor de invoering van de vaccinatie kregen 328 baby’s kinkhoest van wie er 14 overleden. Het jaar daarna stond de teller op 72 zieke kinderen waarvan er 3 overleden.

In Nederland moeten vrouwen vooralsnog zelf achter de vaccinatie aan en hem ook nog eens zelf betalen, meldde RTL Nieuws vorige week. Het ministerie van Volksgezondheid gaat binnenkort beslissen of de prik voor zwangeren ook in het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Gezien het succes in het buitenland, lijkt dat een goed idee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.