© AP

Sterke Noor wint met olympisch record, Mathias Vosté moet vrede nemen met anonieme 32ste plaats: "Dubbel gevoel"

De 25-jarige Noor Havard Lorentzen was de beste op de 500m snelschaatsen. Met 34’42 schaatste hij een nieuw olympisch record. Mathias Vosté moest vrede nemen met een bescheiden 32ste plaats op 36 deelnemers.

gvdl

Altijd een loterij, die 500m. Meer dan een handvol schaatsers meenden aanspraak te maken op een medaille, slechts drie zouden uiteindelijk slagen in hun missie. Opvallend: het waren de jongeren die het snelst schaatsten, te beginnen met de Chinees Gao (20) die met 34”65 al meteen een snelle chrono neerzette.

Maar het kon sneller, dat bewees thuisrijder Min Kyu Cha (24). Met 34’42” dook hij meteen onder het olympisch record van de Amerikaan Casey Fitzrandolph. Het thuispubliek was het delirium nabij maar dat was buiten de Noor Havard Lorentzen gerekend. Die deed nog een honderdste van een seconde sneller, uiteraard goed voor goud én een nieuw olympisch record.

© EPA-EFE

Mathias Vosté, gestart in de derde rit, klokte af in 35’54”, bijna drie tienden trager dan zijn snelste tijd ooit, weliswaar gerealiseerd op de hoogte van Salt Lake City. De tijd van Vosté was uiteindelijk goed voor een 32ste plaats op 36 schaatsers.

“Dubbel gevoel”

“Het gevoel is een beetje dubbel. Op zich is dit wel een goeie 500, met een pr op laagland voor mij. Het is een tiende sneller dan op het EK in Kolomna. Jammer genoeg hou ik niet veel concurrenten achter mij”, reageerde de 23-jarige Bruggeling, die leeft en traint in Heerenveen.

Vosté had een van de traagste plaatsingstijden en vond zijn mindere klassering dan ook niet onlogisch. “Ik had wel verwacht dat ik achterin zou eindigen. Op zich rij ik wel een goeie rit. Alleen de eerste honderd meter was iets te traag (10.01, red). Ik had liever negen laag gezien, dit was net wat te traag.”

Op de 1.500 meter was Vosté vorige dinsdag als 23e geëindigd, maar zo’n klassering bleek maandag te hoog gegrepen. “Dit was een goeie rit, jammer genoeg is de uitslag niet zo kleurrijk als op de 1.500. Sommige jongens waren echt een klasse sterker dan de rest. Er is buitengewoon hard gereden. Maar ik moet mij daar niet blind op staren. De 500 is niet mijn allerbeste afstand.”De Noor Havard Lorentzen won goud in 34.41, een olympisch record. Hij had amper één honderdste voorsprong op thuisrijder Cha Min Kyu.

Vrijdag start Vosté nog in de 1.000 meter. “Nog een keer alles geven”, zei hij. “Ik moet proberen deze 500 te herhalen en dan nog een rondje volhouden. We zullen zien wat het geeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer