Luister naar

Aantal meldingen van euthanasie na jaren omlaag

Nieuws
Voor het eerst in zestien jaar is het aantal meldingen van euthanasie in ons land gedaald. Een incidentele afname, denkt Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 16 oktober 2018 om 14:42
Jacob Kohnstamm
Jacob Kohnstamm anp / Bart Maat

Amsterdam

Van januari tot en met september dit jaar overleden 4600 mensen door euthanasie, maakte Trouw dinsdag bekend – negen procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het lijkt ook een einde te maken aan een jarenlange trend: sinds 2003 steeg het aantal meldingen ieder jaar, van minder dan 2000 naar ruim 6500 in 2017.

Jacob Kohnstamm, voorzitter van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE), spreekt van een ‘onverwachte ontwikkeling’. Op basis van de groeicijfers van de afgelopen jaren had de commissie verwacht dit jaar op ongeveer zevenduizend meldingen uit te komen, vertelt hij telefonisch. ‘Voordat deze cijfers bekend werden, kondigde de minister (van Volksgezondheid, red.) al een onderzoek aan naar de groei van het aantal meldingen. Ik verwacht dat er nu ook gekeken gaat worden naar de fluctuaties in het aantal meldingen.’

Wat betreft oorzaken voor de daling is het nog koffiedik kijken, zegt Kohnstamm. De griepepidemie die eind 2017 begon en tot midden april duurde, kan een mogelijke oorzaak zijn. In die periode lag het aantal sterfgevallen erg hoog; bijna 3500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is mogelijk dat een deel van de overleden patiënten anders in aanmerking zou zijn gekomen voor euthanasie.

strafrechtelijk onderzoek

Daarnaast zijn er volgens Kohnstamm mensen die een verklaring zoeken in het strafrechtelijk vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar vijf ‘onzorgvuldige’ euthanasiegevallen en de betrokken artsen. Het onderzoek zou andere artsen die met euthanasieverzoeken te maken krijgen, kunnen afschrikken.

Dat lijkt Kohnstamm echter erg onwaarschijnlijk. ‘Zo’n tachtig procent van de euthanasiegevallen vindt plaats bij de huisarts, die de patiënt goed kent. Wanneer een patiënt er vrijwillig om vraagt en de arts concludeert dat er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, laat hij dat lijden echt niet voortduren uit angst voor een strafrechtelijk onderzoek.’

Ook weerspreekt hij de conclusie van Bert Keizer, arts bij de Levenseindekliniek, die in Trouw opmerkte dat de toetsingscommissies lastiger worden onder druk van het OM.

‘Jaarlijks bestempelen wij slechts acht tot twaalf euthanasiemeldingen als onzorgvuldig, uit een totaal van 6600’, zegt Kohnstamm. Bovendien klopt het volgens hem niet dat artsen bij elke euthanasie bij een demente of psychiatrische patiënt tekst en uitleg moeten geven. ‘Dat is alleen standaard bij vergevorderde demente patiënten met wie geen communicatie meer mogelijk is en waar de euthanasie plaatsvindt op basis van een geschreven wilsverklaring. Dat ging in 2017 en 2016 maar om drie gevallen.’ Kohnstamm verwacht dat de afname incidenteel is en dat twee elementen ervoor zullen zorgen dat het aantal meldingen de komende jaren juist weer gaat stijgen: het grote aantal beginnend demente patiënten en de ouder wordende babyboomers. ‘Die generatie is zelfbewuster dan de generaties daarvoor en zal bij uitzichtloos lijden waarschijnlijk makkelijker om euthanasie vragen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.