Direct naar artikelinhoud
Kunst

Grootste restauratie ooit van Rembrandts ‘Nachtwacht’ en werk blijft gewoon waar het is

Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, kondigt de restauratie van ‘De Nachtwacht’ aan.Beeld EPA

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt vanaf juli 2019 gerestaureerd en de hele wereld kan in het Amsterdamse Rijksmuseum en online meevolgen. Nederlands bekendste schilderij heeft aan de onderzijde van het doek een ‘lichte waas’. Daarnaast zijn vroegere retouches aan het verkleuren en is de vernis vergeeld geraakt.

De laatste grote restauratie dateert al weer van 1976. In het totaal is het schilderij, dat door Rembrandt in 1642 werd geschilderd en dat de compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh uitbeeld, maar liefst 25 maal behandeld. Mede dankzij de drie keer dat het werd aangevallen: in 1911 en 1975 met een mes, in 1990 met zuur.

De komende restauratie zal live online te volgen zijn, voor “het oog van de hele wereld”, en worden uitgevoerd door een team van restauratoren en onderzoekers uit binnen- en buitenland, die te werk zullen gaan met de nieuwste technieken, volgens Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits. In de Rembrandt-zaal zal daarvoor een vitrine worden gebouwd, zodat het ook voor het publiek te zien zal zijn. 

Behoud van erfgoed

Het meesterwerk van Rembrandt is eigendom van de stad Amsterdam en ruim 200 jaar geleden in bruikleen gegeven aan de Staat. Restauratie van het topstuk betekent volgens minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, ook “het behoud van erfgoed, en dat is geen vanzelfsprekendheid. Het heeft liefde, aandacht en bescherming nodig. Het gaat om onze identiteit”.