Luister naar

Dekker verdedigt plan celstraffen

Nieuws
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) lijkt vast te houden aan zijn plannen om gevangenisstraffen anders te organiseren. De Raad voor de Strafrechtstoepassing vindt dat in de plannen te sterk de nadruk op vergelding ligt, en te weinig op resocialisatie.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 16 oktober 2018 om 10:29

Den Haag

In een brief aan de Tweede Kamer reageert Dekker op die kritiek, maar gaat hij opvallend genoeg niet in op het onderdeel van zijn plannen waarop het meeste commentaar is. Dat is het voorstel om gevangenen pas vervroegd vrij te laten als zij goed gedrag vertonen, en die termijn ook te beperken tot maximaal twee jaar. Nu komen gevangenen automatisch vrij nadat ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten.

Dekker stuurt zijn definitieve wetsvoorstel binnenkort naar de Kamer; dan moet blijken in hoeverre hij ook zijn plannen rond vervroegde invrijheidstelling handhaaft. Die plannen komen voort uit het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De Raad voor de Strafrechtstoepassing denkt dat er in Dekkers plannen te weinig tijd overblijft om gevangenen met een lange straf, te laten resocialiseren. ‘De huidige regeling van verlening van voorwaardelijke invrijheidstelling werkt goed in de praktijk’, vindt de Raad.

dubbel doel

Dekker gaat daar nu slechts globaal op in. Hij schrijft dat gevangenisstraf in zijn ogen ‘een dubbel doel’ moet dienen. ‘Ik vind het belangrijk dat een straf ook echt een straf is. De kern van de gevangenisstraf is dat de vrijheid van een veroordeelde hem wordt ontnomen, waardoor hij voor een bepaalde periode uit de samenleving wordt verwijderd’, aldus Dekker.

Verder stelt de bewindsman dat er juist een beter programma komt om gevangenen te laten re-integreren in de maatschappij. Straks wordt bij binnenkomst in de gevangenis al een ‘detentie- en re-integratieplan’ opgesteld. Ook komt er in elke regio een ‘beperkt beveiligde afdeling’ voor gedetineerden die in de laatste fase van hun straf buiten de gevangenismuren werken.

Verder wil Dekker dat gevangenen meer gaan werken bínnen de gevangenis, en dat de reclassering een grotere rol gaat spelen binnen de gevangenismuren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.