Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Een kleuterjuf op zoek naar zingeving (en vier andere niet te missen films op Film Fest Gent)

The Kindergarten TeacherBeeld RV

Film Fest Gent is intussen naar zesde versnelling geschakeld. De Morgen gidst u door het aanbod, met elke dag vijf verse tips van onze filmploeg.

1. The Kindergarten Teacher

Niets dan lof over de job van kleuterleidster (zingen! kakbroeken! onhebbelijke ouders!). Dus alle begrip wanneer dat rumoerige bestaan niet langer voldoende voldoening geeft. Lisa (Maggie Gyllenhaal) is zo’n kleuterjuf. Om zichzelf wat meer zingeving aan te praten, schrijft ze zich in voor een schrijverscursus. Alleen, ze heeft niets wat nog maar lijkt op talent. En dan is er plots Jimmy (Parker Sevak), haar vijfjarige leerling die uit het niets de prachtigste gedichten opzegt, maar ze gezien zijn mini-zijn niet zelf kan noteren. Wat moet Lisa daarmee? The Kindergarten Teacher – een Amerikaanse remake van de gelijknamige Israëlische film – is een wat ver gezocht, maar bijzonder ontroerend en goed gespeeld portret van een vrouw die meer wil. Maar helaas niet kan.

Op 16, 17 en 18 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

2. The Wild Pear Tree

"Sorry, maar waar gaat deze film eigenlijk over", vroeg de vrouw aan onze linkerkant, na afloop van de vertoning. En het meisje aan de andere kant heeft vlot de helft van deze 3 uur 8 minuten durende zit weg geslapen. Ook The Wild Pear Tree draait om een leraar met schrijversambities, Sinan heeft zelfs een eerste roman klaar. Maar bij gebrek aan geld en uitgever is hij genoodzaakt terug te keren naar zijn geboortedorp Çanakkale, waar hij de met stip slimste van de bende is. Hij voelt zich ook beter dan zijn familie, en wil vooral niet worden als zijn gokverslaafde en ogenschijnlijk nutteloze vader. 

The Wild Pear Tree is een lange, mooie metafoor voor opgroeien, keuzes maken en alle pijn die daarmee samengaat, met prachtig heldere kleuren in beeld gebracht, en op de juiste momenten een droge opmerking of geestige ingreep. Alleen die veel te lange dialoog over religie was wat overbodig. Maar goed, veel te lang is dan ook het handelsmerk van Nuri Bilge Ceylan (Winter Sleep). 

Op 17 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

3. Shut Up and Play the Piano

De Canadees Jason Beck, beter bekend als Chilly Gonzales, is niet voor één gat te vangen. Het grote publiek kent zijn werk voornamelijk als producer en pianist van zijn landgenote Feist en collaborateur van Daft Punk, maar wie een oor heeft voor alternatieve muziek kent hem ook van zijn bijzonder uiteenlopende solomateriaal: van de dwarse elektro-hiphop als 'Take Me Broadway' tot de intimistische kamermuziek die hij liet horen op Solo Piano en Solo Piano II

Zeggen dat je in Shut Up and Play the Piano, een documentaire over deze hoogst bizarre figuur, een helder beeld krijgt van Jason Beck, is de waarheid geweld aandoen. Maar de verschillende persona's die onder het dak van Chilly Gonzales leven, zijn wel hoogst amusant. “Ik wil niet dat mijn fans me alleen maar adoreren”, hoor je hem zeggen, “ik wil dat ze me ook haten.” Shut Up and Play the Piano is, met andere woorden, een weinig verhelderend maar bijzonder fascinerend portret van een uitzonderlijk eclectische muzikant.

Op 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

4. Genezis

Een dodelijke reeks aanvallen op Roma-families net buiten Boedapest bijna tien jaar geleden is de directe aanleiding voor Genezis. De Hongaarse cineast Árpád Bogdán draaide er eerder al een documentaire over. In deze langspeelfilm gebruikt hij de geweldige laat hij drie losstaande verhalen nauwsluitend op elkaar aansluiten. De raamvertellingen zoemen in op een individueel personage: de Roma-jongen Ricsi, de zwangere scholier Virág en de overwerkte advocate Hanna (gespeeld door ex-topmodel Anna Marie Cseh). Boeiende vertelperspectieven, vooral in deel één, vanuit het standpunt van de 9-jarige Ricsi die alles nog moet ontdekken. Want de leefwerelden van Virág en Hanna zijn – hoe jong ze ook zijn – nu al complex genoeg. Een kroniek die bedoeld is voor de cinema, en met drie microverhalen iets vertelt over het macroniveau: het pijnlijke racisme in Hongarije en bij uitbreiding heel Europa.

Op 16 en 18 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

5. 2001 and Beyond: A Symphonic Odyssey

Rondwentelende ruimteschepen en prachtige vergezichten van verre planeten. Er hoort een specifieke soundtrack bij. Want zelfs al kan er in werkelijkheid geen enkel geluid weerklinken, toch heeft de ruimte haar eigen muziek. Althans in film. Tijdens 2001 and Beyond worden donderdag de mooiste ‘space scores’ in een programma opgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Een hommage van Film Fest Gent aan de vijftigjarige ruimteklassieker 2001: A Space Odyssey. Maar ook met muziek uit Star Wars, Star Trek, Alien, The Martian en Solaris. En met de onwaarschijnlijk prachtige suite uit de wat minder bekende superhelden-period-film The Rocketeer. To infinity and beyond!

Lees hier ons artikel over het concert.
Op 18 oktober in Capitole Gent. Tickets kunt u hier kopen.