Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Macron reorganiseert zijn regering en benoemt eindelijk een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken

De Franse president Emmanuel Macron.Beeld EPA

De Franse president Macron heeft dinsdag zijn regering gereorganiseerd en daarbij Christophe Castaner op de belangrijke plek van minister van Binnenlandse Zaken gezet. De 52-jarige Castaner, leider van Macrons partij La République En Marche! (LaREM), vervangt Gérard Collomb, die twee weken geleden aftrad om burgemeester van Lyon te worden.

De keuze voor Castaner is een keuze voor loyaliteit. De afgelopen weken circuleerden de namen van kandidaten die konden bogen op fors meer bestuurlijke ervaring, zoals de directeur van de nationale politie en de procureur van Parijs. Dat Macron ervoor heeft gekozen Castaner te promoveren – hij was staatssecretaris van Parlementsrelaties – zegt iets over de prioriteiten van de president. Castaner is een marcheur, een lid van Macrons partij, van het eerste uur. Het leiderschap van de partij legt hij neer.

Macron heeft nog vier bewindslieden vervangen: de ministers van Cultuur, Territoriale Cohesie en Landbouw verlaten de regering, net als de staatssecretaris van Economie. Het gevolg is een stoelendans van jewelste. In totaal heeft Macron vier nieuwe ministers en vier nieuwe staatssecretarissen benoemd. Van vijf zittende bewindslieden is de portefeuille veranderd of uitgebreid.

Met deze uitvoerige herschikking hoopt Macron een politieke herstart te maken, en een voor hem desastreus verlopen nazomer definitief achter zich te laten.

Het aftreden van Collomb, een van de meest ervaren ministers en lang een steunpilaar voor Macron, leidde in Frankrijk tot twijfels over de kwaliteiten van de president als ‘personeelsmanager’. Collomb was al de tweede ‘minister van Staat’ – vergelijkbaar met de Belgische titel vicepremier – die opstapte. In augustus vertrok milieuminister Nicolas Hulot uit de regering, uit onvrede over Macrons koers op klimaatgebied. Hulot was onder de Franse bevolking de populairste minister.

Met deze uitvoerige herschikking hoopt Macron een voor hem desastreus verlopen nazomer definitief achter zich te laten

Opvallend aan het aftreden van beide zwaargewichten was dat ze Macron ogenschijnlijk bewust in de problemen brachten. Collomb zou aanvankelijk nog zeven maanden aanblijven, maar zag daar als bij donderslag vanaf – zeer tegen de zin van de president – en besloot onmiddellijk ontslag te nemen. Hulot kondigde zijn aftreden aan op de radio, zonder de president van tevoren op de hoogte te stellen.

“Schertsvertoning”

Zo ontstond het beeld van Macron als kapitein die de controle over zijn bemanning is verloren, met muitende bewindslieden als gevolg. Omdat de president geen nieuwe ‘afvalligen’ kan gebruiken, besloot hij zijn regering grondig te reorganiseren en korte metten te maken met zwakke broeders en potentiële dissidenten.

Een dergelijke herschikking van een regering komt in Frankrijk vaker voor, maar zelden liet zo’n reorganisatie zo lang op zich wachten: ruim twee weken. Een schertsvertoning, volgens oppositiepartijen: Macron zou niet meer in charge zijn. Volgens politiek commentatoren hadden Macron en zijn premier Édouard Philippe grote moeite om mensen van de juiste statuur te vinden, die ook nog eens loyaal zijn aan Macrons project.

Met de benoeming van Castaner lijkt Macron een minister gevonden te hebben die hij wel in vertrouwen durft te nemen

Dat dat laatste van belang is, heeft het aftreden van Hulot en Collomb bewezen. De vraag rijst dan ook of Macron zijn ministers wel genoeg bij zijn plannen betrekt. Volgens Collomb dreigt de president zich te isoleren. “Er zijn nog maar weinigen met wie hij praat”, zei de opgestapte minister in de media. Met de benoeming van Castaner lijkt Macron een minister gevonden te hebben die hij wel in vertrouwen durft te nemen.