Luister naar

Australië biedt excuses aan om grootschalig kindermisbruik

Nieuws
De Australische premier Scott ­Morrison heeft gisteren publie­kelijk excuses aangeboden aan slachtoffers van seksueel misbruik. Uit een vijfjarig onderzoek blijkt dat in Australië decennialang tienduizenden kinderen zijn misbruikt.
maandag 22 oktober 2018 om 21:08
Scott Morrison
Scott Morrison afp / Sean Davey

Canberra

De onderzoekscommissie heeft navraag gedaan bij achtduizend slachtoffers over misbruik binnen organisaties zoals kerken, scholen en sportclubs. De commissie verklaarde in het onderzoek, dat in december uitkwam, dat maatschappelijke organisaties ‘ernstig gefaald’ hebben, doordat ze de veiligheid van kinderen niet hebben gewaarborgd.

De meest gerapporteerde daders zijn religieuze leiders en onderwijzers van katholieke en overheidsinstellingen. De onderzoekers spreken van duizenden mensen die contact met hen hebben opgenomen, en meer dan vierduizend instellingen beschuldigen van misbruik.

De premier hield in het parlement in Canberra, in de aanwezigheid van zo’n achthonderd slachtoffers, hun familie en nabestaanden, een geëmotioneerde toespraak over het falen van de staat. ‘Waarom werd de vraag om hulp van kinderen en hun ouders ­genegeerd? Waarom was ons rechtssysteem blind voor onrecht?’ sprak Morrison.

Voor duizenden slachtoffers komen de excuses te laat: velen zijn al gestorven door zelfdoding. De slachtoffers van seksueel misbruik werden toentertijd meestal niet geloofd, waardoor daders ongestraft hun gang konden gaan. Soms nam een kind een leerkracht in vertrouwen door te vertellen dat het werd misbruikt. Vervolgens werd het kind opnieuw misbruikt door die ‘vertrouwenspersoon’.

‘Het was heel erg intens om deze bijeenkomst mee te maken’, vertelt Graeme, een slachtoffer dat alleen bij zijn voornaam genoemd wil worden, tegen de omroep Australian Broadcasting Corporation. ‘Ik zag om me heen alleen maar sterke mensen. Ik ben trots op alle slachtoffers.’ Er werd een minuut stilte gehouden in het parlement. ‘We kunnen niets doen om het onrecht dat onze kinderen is aangedaan, volledig ongedaan te maken’, aldus premier Morrison.

Om het leed van de slachtoffers te compenseren komt er een Nationaal Museum, als herdenking van de verhalen van de slachtoffers, en bewustwording van de impact van kindermisbruik. Daarnaast mogen slachtoffers aanspraak maken op financiële schadevergoeding van maximaal 150.000 dollar.

kritiek

Op de excuses van de Australische regering wordt massaal kritiek geuit door slachtoffers. Ze zijn het niet eens met de voorwaarden van de compensatie. Volgens hen is het bedrag niet hoog genoeg, en ze vinden de schadevergoeding moeilijk te verkrijgen. Ze eisen ook dat de regering de aanbevelingen van de onderzoekscommissie opvolgt. De premier zegt dat de regering de meeste aanbevelingen al heeft geaccepteerd, maar dat er nog een aantal voorstellen moeten worden goedgekeurd. Het meest controversiële voorstel is het verplicht stellen van het melden van misbruik.

In augustus verwierp de katholieke kerk dat voorstel. Katholieke leiders willen niet dat priesters daardoor gedwongen zijn de regels voor de biecht te overtreden.

Rooms-katholieke leiders hebben zich toen ook in hun eigen rapport verontschuldigd voor misbruik door priesters, en nalatigheid en falen van de kerk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.