Luister naar

NS boekt verliezen in Verenigd Koninkrijk

Nieuws
De NS kampt met forse tegenvallers in het Verenigd Koninkrijk. Het Nederlandse spoorbedrijf leed vorig jaar verlies op twee van de drie treinconcessies. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van recente jaarstukken.
Eduard Sloot
maandag 22 oktober 2018 om 12:40

Den Haag

Het dochterbedrijf Abellio, waarmee de NS in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk actief is, boekte 15,1 miljoen pond (omgerekend ruim 17 miljoen euro) verlies op de concessie Scotrail, waarmee Abellio het spoorverkeer in Schotland uitbaat. Op de Greater Anglia-concessie, waarmee Abellio het spoorverkeer van Londen naar Zuid-Oost-Engeland beheert, werd 2,5 miljoen pond (ruim 2,8 miljoen euro) verloren. Cijfers over de derde treinconcessie van Abellio, tussen Londen en Birmingham, zijn nog niet bekend.

NS, waarvan de aandelen volledig in handen zijn van de Nederlandse staat, moest vorig jaar bijstorten om de verliezen in het Verenigd Koninkrijk op te vangen. De slechte resultaten leidden ertoe dat Abellio minder geld in kas had dan de Britse overheid voorschrijft. NS maakte vorig jaar 54 miljoen pond (ruim 61 miljoen euro) over: 30 miljoen pond voor de Greater Anglia-concessie en 24 miljoen pond om het Schotse treinverkeer bij te plussen. Het FD meldt dat NS eind januari opnieuw 18 miljoen pond bijstortte voor de Greater Anglia-concessie. De NS erkent tegenover de krant dat er tegenvallers zijn. Tegelijk wijst het spoorbedrijf erop dat de bijstortingen bestaan uit leningen van het moederbedrijf aan het dochterbedrijf, waarover 8 procent rente wordt betaald. ‘Er is geen reden te veronderstellen dat het geld aan het eind van de concessie niet kan worden terugbetaald’, aldus financieel directeur Bert Groenewegen van NS.

Verder wijst Groenewegen op een voor NS onvoordelige clausule in de Greater Anglia-concessie voor het treinverkeer tussen Londen en Zuid-Oost-Engeland. Daar valt het deel van de opbrengsten dat Abellio moet afstaan aan de Britse overheid, hoog uit. Die afdracht is gebaseerd op de groei van de werkgelegenheid in Londen en omstreken, terwijl de passagiersaantallen veel minder zijn gestegen, mogelijk doordat meer mensen vanuit huis werken. NS en Abellio willen van die afspraak af, maar het Britse ministerie van Transport houdt eraan vast. ‘Wij zijn het niet eens met de clausule en hopen dat het ministerie ook ziet dat die niet houdbaar is’, zegt financieel directeur Groenewegen in het FD. ‘Mogelijkerwijs brengen we dit voor de rechter.’

Het verlies op het Schotse trein­verkeer wordt veroorzaakt door de tegenvallende economische groei, ­aldus de topman. Ook had extreem weer veel uitval van treinen tot gevolg. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’