Bijna-lelijkste toren wordt mooier

© AOM

De renovatieplannen voor de Tour Montparnasse in Parijs liggen op tafel. De wolkenkrabber belandde in 2008 nog in de top drie van lelijkste gebouwen ter wereld (net na het gemeentehuis van Boston) en krijgt meer dan eens de vergelijking met een grafsteen te slikken. Gedaan daarmee.

red

Want tegen 2024, niet toevallig het jaar waarin Parijs de Olympische Spelen ontvangt, moet de Tour een toonbeeld worden van groene architectuur, met tuinen en plantenbalkons die op verschillende verdiepingen horizontaal door het gebouw snijden.

Op het dak wordt een serre gebouwd. De bruine gevel wordt gestript en vervangen door een transparante facade. Er komt een asbestverwijderingsoperatie en de uitstoot van CO2 moet gevoelig naar omlaag. Het prijskaartje wordt geschat op 300 miljoen euro.

De renovatieplannen komen uit het brein van AOM, een consortium dat drie jonge Parijse architectenbureaus groepeert. In een internationale competitie versloegen ze onder meer de bureaus van Rem Koolhaas en Dominique Perrault.

De wolkenkrabber werd gebouwd tussen 1969 en 1973, is 210 meter hoog en telt 59 verdiepingen.