Live Gaza | Ayatollah Khamenei feliciteert Hamas met de aanslagen van 7 oktober

Mogelijke maatregelen van het Internationaal Strafhof tegen Israël lokken verdeelde reacties uit. Ondertussen erkennen EU-landen Palestina als staat. Volg hier de laatste updates over de situatie in het Midden-Oosten.

red
Ines Van Elderen

Netanyahu: Biden heeft maar een deel van het voorstel voor een staakt-het-vuren openbaar gemaakt

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Amerikaanse president Joe Biden maar een deel van het voorstel voor een staakt-het-vuren gepubliceerd. Er zou meer in zitten dan wat Biden vrijdag heeft uiteengezet. 

"De oorlog zal gestopt worden met het doel de gijzelaars terug te krijgen. Daarna zullen we doorgaan met andere discussies", aldus de Israëlische woordvoerder David Mencer, die Netanyahu citeerde. Die benadrukte eerder al dat er geen permanent staakt-het-vuren zal zijn zonder de vernietiging van Hamas. 

Maar door het voorstel zit Netanyahu tussen twee vuren. Zowel vanuit de Israëlische samenleving als vanuit de oppositie komt de vraag om de gijzelaars zo snel mogelijk thuis te krijgen. Een staakt-het-vuren zou daarbij helpen. 

Aan de andere kant hebben een aantal ministers zich kritisch uitgelaten over het voorstel. Volgens hen moet elk voorstel voor een permanent staakt-het-vuren ook een overwinning op Hamas bevatten. Twee extreemrechts partijen dreigen uit de coalitie te stappen als Netanyahu het voorstel zou aanvaarden.-


Ines Van Elderen

Kantoor Palestijnse president kritisch voor de felicitaties van Iraanse ayatollah Khamenei 

Het kantoor van de Palestijnse president reageerde kritisch op de felicitaties van de Iraanse ayatollah Khamenei over de aanval van 7 oktober: "Het Palestijnse volk heeft geen oorlogen nodig die hun vrijheid of onafhankelijkheid niet dienen." 
Op maandag feliciteerde de Iraanse ayatollah Khamenei de extremistische organisatie Hamas met haar dodelijke aanval van 7 oktober, die "op het juiste moment had plaatsgevonden". 
Volgens het Palestijnse presidentschap waren die opmerkingen bedoeld om Palestijns bloed op te offeren en zouden ze niet leiden tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.-
Ines Van Elderen

Grens met Rafah gaat niet open zolang Israël de controle heeft over de Gazaanse kant, zegt Egypte

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry, verklaarde dat "het moeilijk is dat de grensovergang bij Rafah blijft functioneren zonder Palestijnse controle". Israël zou de grens dus moeten overhandigen aan de Palestijnen, alvorens die weer opengaat. 

In mei kwam de grenspost in Israëlische handen tijdens het offensief in Rafah. Het openen van de grens is cruciaal voor de toevoer van humanitaire hulp naar Gaza.-
Ines Van Elderen

VN-experten roepen alle landen op om Palestina te erkennen

Verschillende experten van de Verenigde Naties roepen op om een Palestijnse staat te erkennen. De groep van experten, waaronder de Speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in de Palestijnse gebieden, ziet erkenning als de enige manier om het conflict vreedzaam op te lossen. 

De experten stellen dat "een tweestatenoplossing het enige internationaal overeengekomen pad naar vrede en veiligheid is, voor zowel Palestina als Israël".
Eva Berghmans
Eva Berghmans

Ayatollah Khamenei feliciteert Hamas met de aanslagen van 7 oktober

Duizenden mensen wonen de herdenkingsplechtigheid voor ayatollah Ruhollah Khomeini bij.
Duizenden mensen wonen de herdenkingsplechtigheid voor ayatollah Ruhollah Khomeini bij. © epa-efe
Ayatollah Ali Khamenei spreekt het volk toe en feliciteert Hamas.
Ayatollah Ali Khamenei spreekt het volk toe en feliciteert Hamas. © epa-efe
Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, heeft maandag verklaard dat Israël "op weg is naar vernietiging". Daarnaast feliciteerde de leider de extremistische Palestijnse organisatie Hamas met de dodelijke aanval op 7 oktober, die "op het juiste moment plaatsvond".
 
De aanval op 7 oktober "heeft de genadeslag aan het zionistische regime gegeven" en "heeft het regime op het spoor richting vernietiging gezet", aldus Khamenei in een herdenkingstoespraak ter nagedachtenis van ayatollah Ruhollah Khomeini. De stichter van de Islamitische Republiek Iran stierf 35 jaar geleden. "Het zionistische regime valt geleidelijk aan uiteen voor de ogen van de wereld" en "vroeg of laat zullen de Verenigde Staten hun steun intrekken", verzekerde Khamenei in zijn toespraak aan het mausoleum van Khomeini. Duizenden mensen kwamen er samen om die laatste te herdenken. (belga)-
Ines Van Elderen

Lichaam van vermoedelijke Israëlische gijzelaar gevonden in grensdorp

Het lichaam van de Israëlische Dolev Yehoud is teruggevonden in de buurt van de kibboets Nir Oz, bij de grens met Gaza. Dat meldt het Israëlische leger na forensisch onderzoek. Yehoud was sinds de aanval van 7 oktober vermist. Sindsdien werd vermoed dat hij door Hamas als gijzelaar was meegenomen naar Gaza.  

Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Niet alle academici aan UGent zijn het eens met stopzetten academische samenwerkingen met Israël

Aan de Universiteit Gent lijken enkele academici zich te verzetten tegen de stopzetting van academische samenwerkingen met Israëlische universiteiten. Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry, postdoctoraal medewerker aan de UGent, vindt die beslissing, die de mensenrechtencommissie vorige week heeft aangekondigd, overdreven.

"Deze schande zal de Gentse universiteit nog lang achtervolgen", schrijft Boudry op X. "Voor onze internationale reputatie van excellentie en onafhankelijkheid is dit een ramp." Boudry zegt steun te krijgen van UGent-collega's Marc De Vos en Matthew Shawkey.
Eva Berghmans
Eva Berghmans

Israëli's niet meer welkom op Malediven

De regering van de Malediven wil geen Israëlische staatsburgers meer toelaten op de eilandengroep als reactie op de oorlog in Gaza. Dat heeft de regering van de toeristische bestemming maandag aangekondigd. Het verbod zal zo snel mogelijk van kracht worden, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Ali Ihusaan. De president van het moslimland heeft ook een speciale gezant aangeduid om de noden van de Palestijnen vast te stellen.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn staatsburgers dan weer aangeraden om niet meer naar de eilandengroep te reizen. Israëli's die zich op de Malediven bevinden, krijgen het advies om het land te verlaten.
Het voorbije jaar hebben zowat 11.000 toeristen uit Israël de Malediven bezocht.- (belga)
Ester Meerman
Ester Meerman

Blinken belt met Israëlische minister van Defensie over staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondagavond (Amerikaanse tijd) met de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant gebeld om te praten over "het voorstel om een volledig staakt-het-vuren te bereiken" in de Gazastrook in ruil voor de vrijlating van gijzelaars. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De minister van Buitenlandse Zaken verwelkomde de bereidheid van Israël om tot een akkoord te komen", zei Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Miller is het de verantwoordelijkheid van Hamas om het voorstel te accepteren.

Het voorstel zou donderdagavond aan de extremistische Palestijnse organisatie Hamas zijn overgemaakt. In een eerste reactie noemde Hamas het voorstel positief. De organisatie bevestigde dat ze openstaat voor elk voorstel dat een permanent einde maakt aan gevechten. De Amerikaanse president Joe Biden deed het Israëlische voorstel vrijdag uit de doeken.-
Ester Meerman
Ester Meerman

Ngo: Zeker twaalf doden na Israëlische luchtaanval bij Aleppo

In de nacht van zondag op maandag zijn minstens twaalf doden gevallen bij een luchtaanval op een koperfabriek in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het Syrische leger bevestigt de aanval via staatsmedia. 

Volgens SOHR, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ngo die zich verzet tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, gaat het om een Israëlische aanval, wat van Israëlische kant nog niet is bevestigd of ontkend. De ngo zegt dat de twaalf, met Syrische en andere nationaliteiten, pro-Iraanse strijders waren. 

De voorbije jaren heeft Israël honderden aanvallen op Syrië uitgevoerd, voornamelijk tegen de pro-Iraanse Libanese groepering Hezbollah en Iraanse doelwitten. Daarmee wil het naar eigen zeggen Iran verhinderen geavanceerde wapens te leveren aan Hezbollah of een eigen militaire aanwezigheid in Syrië op te bouwen. Bij een Israëlische aanval in de buurt van Aleppo in maart vielen meer dan veertig doden.-
Ester Meerman
Ester Meerman

Netanyahu "teleurgesteld" dat Biden sancties tegen ICC niet steunt

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was "verrast en teleurgesteld" dat de Amerikaanse regering de sancties tegen het Internationaal Strafhof (ICC) niet steunt. Dat heeft hij zondag gezegd in een radio-interview. De aanklager van dat hof wil een arrestatiebevel uitvaardigen tegen Netanyahu.

Het Witte Huis verklaarde deze week dat het sanctioneren van die instelling niet "de juiste aanpak" zou zijn. President Joe Biden heeft de mogelijke arrestatiebevelen tegen Israëlische leiders wel "schandalig" genoemd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet eerder weten dat de regering met het Congres een antwoord op de aankondiging van de aanklager van het ICC wilde bekijken. 

Republikeinse politici dringen aan op maatregelen tegen het ICC. Aanklager Karim Khan riep op om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Netanyahu, zijn minister van Defensie en drie Hamasleiders, voor mogelijke misdaden in de Gazastrook en Israël.-
Karlien Beckers

Betoging tegen antisemitisme in Antwerpen: "Het meerkoppig monster is terug"

Op het Mediaplein in Antwerpen hebben zowat vierhonderd betogers deelgenomen aan een manifestatie tegen antisemitisme. Volgens de initiatiefnemers, het recent opgerichte Joods Informatie- en Documentatiecentrum (JID), is het "meerkoppig monster" van antisemitisme weer prominent aanwezig in onze samenleving sinds het conflict in Gaza in alle hevigheid is losgebarsten.
Op de manifestatie werden getuigenissen gebracht over recente gevallen van haat en agressie tegen Joodse burgers in ons land, met een directe link naar de situatie in het Midden-Oosten. Kinderen worden gepest en beschimpt, ouderen worden op straat lastiggevallen en studenten worden uitgesloten of durven niet meer naar hun campus te gaan vanwege de pro-Palestijnse protestacties daar, klinkt het.
"Joodse ouderen die met hun rollator worden omvergeduwd. België, hoe laag bent u gezonken?", vraagt Michel Kotek, bezieler van het JID. "Het verbale en fysieke geweld tegen Joden moet stoppen, genoeg is genoeg. Vele feiten worden niet eens gemeld, omdat mensen bang zijn of denken dat het toch niets zal veranderen. Maar we mogen antisemieten niet laten wegkomen met hun gedrag."
De manifestatie was apolitiek bedoeld, al slopen er toch enkele Israëlische vlaggen tussen de slogans tegen antisemitisme, en zelfs vlaggen van de Iraanse oppositie. Rabbijn Pinchas Padwa deed een algemene oproep tot verdraagzaamheid en diversiteit, en tegen racisme en haat. Auteur Magali Jeger stelde dan weer dat "kritiek op het Israëlische beleid kan en mag", maar ook dat er wel degelijk sprake is van antisemitisme "als aan Joodse mensen hogere morele eisen worden gesteld dan aan anderen".
Kotek nam een hardere toon aan. "De oorlog die startte na de horroraanval op Israël van 7 oktober heeft zich verplaatst naar de Belgische huiskamers, straten, universiteiten", zegt hij. "Israël heeft het recht op zelfverdediging, als enige democratie in het Midden-Oosten. Vrede sluiten met een vijand die uit is op je dood, is onmogelijk. Hamas geeft niet om mensenlevens, zelfs niet om die van de eigen onschuldige burgers. Dit is een gevecht van goed tegen kwaad, een gevecht voor de waarden en normen van de hele westerse beschaving."
Ook Kotek stelt echter dat meningsverschillen moeten kunnen bestaan. "Wij leven in België, een land met plaats voor vele verschillende identiteiten en minderheidsgroepen", zegt hij. "Ook al verschillen onze meningen, we passen ons aan en hebben respect voor de andere in de samenleving. Datzelfde respect verwachten we ook van die andere naar ons toe. Wij streven naar vrede en harmonie."-
Karlien Beckers

Verenigde Staten zegt dat ze verwachten dat Israël het staakt-het-vuren accepteert als Hamas dat doet


"Dit was een Israëlisch voorstel. Als Hamas het accepteert, verwachten dat Israël ja zou zeggen", zegt John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis.

Karlien Beckers

Regeringspartijen dreigen op te stappen als Netanyahu staakt-het-vuren aanvaardt

Twee ultra-conservatieve regeringspartijen zeggen uit de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te stappen als die het voorstel voor een staakt-het-vuren accepteert. De kaderovereenkomst daarvoor was voorgesteld door de Amerikaanse president Joe Biden. De kaderovereenkomst is geaccepteerd, maar in een interview met The Sunday Times stelde Ophir Falk, hoofdadviseur buitenlands beleid van Netanyahu, dat er nog veel werk aan is: "Het is geen goede deal, maar we willen heel graag dat de gijzelaars worden vrijgelaten, allemaal", zei Falk.-
Karlien Beckers

Alle UNRWA-opvangcentra in Rafah volledig leeg

De 36 opvangcentra van UNRWA in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, zijn leeg. Dat meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen zondag op X.

"Door de operaties van het Israëlische leger werden duizenden families gedwongen om te vluchten. De 36 UNRWA-opvancentra zijn nu leeg", klinkt het op X. Naar schatting 1,7 miljoen ontheemden bevinden zich volgens de organisatie in de naburige stad Khan Younis en in het middelste deel van de Gazastrook. In totaal wonen zowat 2,2 miljoen mensen op de smalle kuststrook. "De humanitaire ruimte blijft krimpen", aldus UNRWA nog. 

Hulporganisaties waarschuwen al langer dat er geen veilige plekken meer zijn in de Gazastrook. Zaterdagavond meldde UNRWA dat ze haar werkzaamheden heeft moeten opschorten in Rafah. Alle personeelsleden zijn vertrokken uit de stad.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"Israël accepteert plan staakt-het-vuren, maar er is nog veel werk aan"

Een adjudant van premier Benjamin Netanyahu heeft zondag bevestigd dat Israël een kaderovereenkomst voor het beëindigen van de Gaza-oorlog heeft geaccepteerd die nu wordt voorgesteld door de Amerikaanse president Joe Biden, hoewel aan de overeenkomst nog veel werk is.

In een interview met The Sunday Times zei Ophir Falk, hoofdadviseur buitenlands beleid van Netanyahu, dat het voorstel van Biden “een deal was waarmee we akkoord gaan. Het is geen goede deal, maar we willen heel graag dat de gijzelaars worden vrijgelaten, allemaal."

“Er moeten nog veel details worden uitgewerkt", zei Falk, eraan toevoegend dat de Israëlische voorwaarden, waaronder “de vrijlating van de gijzelaars en de vernietiging van Hamas als een genocidale terroristische organisatie” niet zijn veranderd.

Biden, wiens aanvankelijke onvoorwaardelijke steun voor het Israëlische offensief heeft plaatsgemaakt voor openlijke afkeuring van het hoge aantal burgerslachtoffers in Gaza, liet vrijdag een plan in drie fasen horen dat door de regering-Netanyahu is ingediend om de oorlog te beëindigen.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Hoogste gerecht Israël beraadt zich over dienstplicht voor ultraorthodoxe joden

Het Israëlische hooggerechtshof is zondag samengekomen om zich te beraden over de controversiële vrijstelling van de dienstplicht voor ultraorthodoxe joden. De negen rechters buigen zich over twee petities waarin wordt opgeroepen tot de onmiddellijke invoering van de dienstplicht van ultraorthodoxe mannen. Een beslissing wordt pas later verwacht.

Ultraorthodoxe mannen die godsdienstonderwijs volgen, worden al tientallen jaren vrijgesteld van de dienstplicht, maar die vrijstelling is twee maanden geleden verlopen. De wetgeving rond de vrijstelling was vorig jaar afgelopen en de regering van premier Benjamin Netanyahu was er niet in geslaagd om een wet goedgekeurd te krijgen die de vrijstelling verankert.

De Gaza-oorlog zette de spanningen over het onderwerp op scherp, ook binnen de coalitie. Daar verzetten streng religieuze leden zich met klem tegen een dienstplicht voor ultraorthodoxe joden. In 2018 was de regeringscoalitie al uit elkaar gevallen door een conflict over een wet die de legerdienst geleidelijk aan zou verplichten voor de streng religieuze mannen.

Mannen moeten in Israël drie jaar militaire dienst doen, vrouwen twee jaar. Er zijn vandaag al ultraorthodoxe joden die vrijwillig in het leger dienen. (blg)
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"Twee Palestijnse tieners gedood door Israëlisch geweervuur op Westelijke Jordaanoever"

Twee Palestijnse tieners zijn gedood door Israëlisch geweervuur op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid op zondag. Het Israëlische leger bevestigde de verklaring niet, maar zei dat twee verdachten explosieven hadden gegooid richting een lokale gemeenschap, waardoor burgers gevaar liepen. “Er werden slachtoffers geïdentificeerd”, voegde het leger eraan toe.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zei dat een zestienjarige en een zeventienjarige werden gedood ten westen van het vluchtelingenkamp Aqabat Jaber, vlak bij de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

Palestijnse media berichtten dat medische teams een van de gewonden niet konden bereiken en dat de andere zondag in een ziekenhuis in Jeruzalem aan zijn verwondingen is bezweken. De ene tiener werd in zijn hoofd geschoten en de andere in zijn borst, aldus nog het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.