Direct naar artikelinhoud
NieuwsTurnen

Comeback in mineur: Nina Derwael valt van zowel brug als balk op EK turnen

Nina Derwael in actie op de brug met ongelijke leggers in Rimini.Beeld AFP

Op het EK turnen in het Italiaanse Rimini zijn de Belgische turnsters donderdag met wisselend succes in actie gekomen in de eerste subdivisie van de kwalificaties. Nina Derwael viel zowel van de brug met ongelijke leggers als van de balk.

en

De 24-jarige Derwael maakte in Rimini haar comeback aan de brug, het toestel waarop ze drie jaar geleden in Tokio olympisch kampioene werd. Sindsdien kwam ze op de brug enkel nog in actie op het WK in Liverpool, in het najaar van 2022, waar ze met brons eindigde. Het werd donderdag een wederoptreden in mineur. Kort voor de afsprong ging ze in de fout en verloor de controle.

Even later ging het voor Derwael ook mis op de balk, het toestel waarop ze afgelopen voorjaar haar ticket voor de Olympische Spelen in Parijs behaalde. Ze verloor haar evenwicht en viel.

Derwael kan door de puntenaftrek zowel op de brug, waar ze een score van 12.533 kreeg, als op de balk, met 12.833, een ticket voor de toestelfinale op het EK vergeten. Op de balk deden met Maellyse Brassart en Erika Pinxten ook twee Belgische turnsters beter, terwijl er maximaal twee finaletickets per land verdeeld worden.

Nina Derwael in actie op de brug met ongelijke leggers in Rimini.Beeld AFP

Brassart op koers naar Parijs

Maellyse Brassart was wel goed op dreef. De 22-jarige Brusselse strijdt in Rimini nog voor het laatste overgebleven olympisch ticket. Ze begon met 13.100 op de sprong en scoorde vervolgens 13.533 op de brug en 12.933 op de balk. Ze eindigde met een grondoefening van 12.366.

In de tussenstand na een subdivisie is ze met een totaalscore van 51.932 punten tweede allround. Enkel de Spaanse Alba Petisco (52.699) staat voor haar en zij heeft haar olympisch ticket al beet. Brassart ligt zo op koers voor plaatsing voor de Spelen. Pas iets na 20 uur, na de vierde en laatste subdivisie, weet Brassart of ze naar Parijs mag.

Maellyse Brassart.Beeld AFP

Erika Pinxten staat achtste in de tussenstand na een subdivisie, Jade Vansteenkiste vijftiende. Pinxten begon met 12.866 op de sprong en behaalde vervolgens 11.266 op de brug, 12.833 op de balk en 12.400 op de grondoefening, goed voor een totaal van 49.365 punten. Vansteenkiste haalde 12.700 op de sprong, 12.400 op de brug, 10.800 op de balk en 10.966 op de grondoefening en heeft in totaal 46.866 punten.

Derwael kwam op de sprong en vloer niet in actie. Mika Webster-Longin was er de vierde Belgische en kwam er respectievelijk tot scores van 12.133 en 11.233.

Lees ook

‘Ik zie het EK als een tussenstap naar de Spelen’: Nina Derwael begint met bescheiden ambities aan balk en brug

Het Belgische team, Team Belgym, staat na de eerste subdivisie tweede in de landencompetitie, met 151.730 punten, na Spanje (154.462). Met nog drie subdivisies te gaan wordt de top 8 halen niet makkelijk. De beste acht landen gaan naar de teamfinale.

Team Belgym op het EK in Rimini: vlnr. Nina Derwael, Jade Vansteenkiste, Mika Webster-Longin, Erika Pinxten en Maellyse Brassart.Beeld Instagram.com/mae_gym