Direct naar artikelinhoud
lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a).Beeld BELGA

Tom Meeuws blijkt de man te zijn die achter de schermen voor toenadering zorgde tussen sp.a en N-VA. De katholieke kerk publiceerde voor het eerst een jaarrapport. En wetenschappers beslechten eindelijk de nutteloze discussie over ‘koolhydraten vs. vetten’.

In het nieuws

1. Hoe Bart De Wever de bocht kon maken in Antwerpen: sp.a-kopman Tom Meeuws opeens dealmaker

Om een coalitie met de door hem vaak verguisde socialisten te vormen, moet Antwerps burgemeester Bart De Wever een flinke bocht maken. Meer nog, de man die dat mogelijk maakte achter de schermen, is uitgerekend de door N-VA fel geviseerde sp.a-kopman Tom Meeuws.

De Wever rond de tafel met sp.a: het is niet eens de scherpste bocht waar N-VA voor staat’, het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout.

2. Opstootjes met ‘gele hesjes’ in Wallonië: crisisprocedure in gang gezet

In Wallonië zijn er dinsdagnacht verschillende opstootjes geweest met ‘gele hesjes’, de beweging die lagere dieselprijzen eist. In de provincie Henegouwen werd een nieuwe crisisprocedure in gang gezet. Een televisieploeg moest het ontgelden bij verschillende individuen die zich “agressief” opstelden. Ook deze ochtend voeren de gele hesjes nog actie op de Waalse autowegen.

3. Minstens zes EU-landen trekken zich terug uit Marrakech-akkoord

Het ziet ernaar uit dat Donald Trump en Viktor Orbán een domino-effect op gang brachten over het Marrakech-migratiepact. In minstens zes Europese landen trekken rechtse en extreemrechtse leiders zich terug uit het akkoord – om principiële redenen, maar ook uit angst dat ze kiezers verliezen.

4. Hoeveel verdient een priester? Katholieke kerk publiceert eerste jaarrapport

52,76 procent van de Belgen noemt zichzelf katholiek. Er waren in 2016 50.867 doopsels, 1.240 Belgen lieten zich uitschrijven uit het doopregister, en priesters verdienden in dat jaar gemiddeld 1.833 euro bruto per maand. Die cijfers staan in het eerste jaarrapport van de katholieke kerk in België.

In het nieuws
Beeld RV

5. Google dreigt met YouTube zonder video’s en Google zonder nieuws

Indien Europa de hervorming van het auteursrecht doordrukt, zullen Europeanen volgens Google niet meer kunnen kijken naar de YouTube-filmpjes waar ze zo van houden. Bovendien zou Google News kunnen verdwijnen. Google gooit zich volop in de strijd tegen de nieuwe Europese richtlijn voor auteursrechten.

6. Wie sleurt spijtoptant Veljkovic allemaal mee in z’n val?

Dejan Veljkovic wordt spijt­optant. De hakbijl dreigt voor veel club­leiders, spelers, trainers en collega-makelaars. De vraag is niet of hij iemand mee­sleurt in zijn val. Wel: hoeveel en wie?

7. Ook De Crem zal uittredingsvergoeding opnemen

CD&V-staatssecretaris Pieter De Crem, die dinsdag zijn afscheid van de nationale politiek aankondigde, zal bij zijn vertrek in mei zijn uittredingsvergoeding opnemen. Dat heeft hij deze ochtend gezegd in De ochtend op Radio 1.

Game of Thrones.Beeld RV HELEN SLOAN / HBO

Aan het koffieapparaat

8. Weg met het moederschapsverlof (en het vaderschapsverlof)

“Geef ouders een eenvormige korf aan tijd en geld, onder zelfbeheer van het gezin”, schrijft Simon Ghiotto die verbonden is aan denktank Itinera Institute.

9. Triomf van de angst: wat ‘Game of Thrones’ ons vertelt over het Westen

Er is diepe angst gevaren in het Westen, de nobele idealen van de liberaal-democratie hebben plaats gemaakt voor cynisme. Om de nieuwe realiteit beter te begrijpen kunnen we best kijken naar Game of Thrones en House of Cards, zegt de Franse geopoliticoloog Dominique Moïsi. Moïsi, die daar een opmerkelijk boek over schreef, ontvangt morgen de Spinozalens, een tweejaarlijkse onderscheiding voor denkers over ethiek en samenleving.

10. ‘Koolhydraten vs. vetten’ is een zinloze discussie: wetenschappers bepleiten het einde van de dieetoorlog

Het moet maar eens gedaan zijn: de dieetoorlog die al jaren woedt tussen het koolhydraatarme en het vetarme ‘kamp’. “De kwaliteit van die vetten en koolhydraten heeft veel meer belang dan een hele voedingsgroep mijden”, stellen voedingswetenschappers in Science.