Direct naar artikelinhoud
Bedrijven

120 jobs bedreigd bij Ikea door reorganisatie

120 jobs bedreigd bij Ikea door reorganisatie
Beeld REUTERS

Meubelgigant Ikea wil de Belgische organisatiestructuur aanpassen. Die intentie heeft het bedrijf op de ondernemingsraad bekendgemaakt. Hierdoor staan 100 tot 120 banen op de helling, voornamelijk in het hoofdkantoor in Zaventem en de HR-afdelingen. 

“De aankondiging van een nieuwe organisatiestructuur kadert in de versnelling van de voorgenomen wereldwijde transformatie van de Ingka Group om nog toegankelijker en betaalbaarder te worden voor nog meer mensen”, klinkt het woensdag in een mededeling. 

De groep wil meer investeren in nieuwe en bestaande Ikea-winkels en logistieke centra, winkels in stadscentra ontwikkelen en zich focussen op haar e-commerce platform. Ze wil dat doen “om zo nog beter aan de verwachtingen van de klanten te voldoen”.

Als gevolg daarvan zouden in de komende twee jaar wereldwijd 11.500 nieuwe jobs gecreëerd worden. Indien de voorgenomen transformatie bevestigd wordt, zouden ook 7.500 van de in totaal 160.000 jobs verloren kunnen gaan. Het gaat vooral om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder in België.

Ikea Belgium kan de precieze gevolgen van de voorgenomen organisatiestructuur nog niet inschatten, aangezien er nog geen beslissing genomen is en de gesprekken met de sociale partners nog maar net zijn opgestart. Toch meldt het bedrijf dat in het hoofdkantoor en de HR-diensten in Zaventem 100 tot 120 banen kunnen verdwijnen.

Het gaat vooral om functies in het Zweedse hoofdkantoor en jobs in de hoofdkantoren in 30 markten, waaronder België

CEO van Ikea Belgium, Catherine Bendayan, belooft in de persmededeling om de medewerkers open te informeren en maximaal te ondersteunen. Het bedrijf zal vanaf woensdag “in open dialoog met de sociale partners onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de potentiële impact zoveel mogelijk te beperken, en om de gevolgen ervan te verzachten”.

Bij Ikea werken in ons land 4.157 mensen. Hoeveel mensen daarvan op het hoofdkantoor werken, kan het bedrijf niet zeggen. 

Peeters: “Sociaal overleg moet alle kansen krijgen”

“Het sociaal overleg bij Ikea moet alle kansen krijgen”, reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Op die manier kan het banenverlies tot een minimum worden beperkt. Ik heb deze ochtend contact gehad met de CEO van Ikea België, Catherine Bendayan. Zij heeft mij laten weten dat er vandaag een bijzondere ondernemingsraad plaatsvindt, waar een mogelijk verlies van 100 tot 120 jobs wordt aangekondigd.”

De minister zal het dossier van nabij opvolgen.