Direct naar artikelinhoud
Update

Trump dreigt in VN-toespraak om Noord-Korea "volledig te vernietigen"

Trump dreigt in VN-toespraak om Noord-Korea "volledig te vernietigen"
Beeld afp

De Verenigde Staten zullen "genoodzaakt zijn Noord-Korea totaal te verwoesten", tenzij Pyongyang zijn nucleaire wapenrace opgeeft. Daarvoor heeft Amerikaans president Donald Trump vandaag gewaarschuwd tijdens zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Zoals verwacht greep de president zijn optreden aan om de lidstaten op te roepen extra druk te zetten op het Noord-Koreaanse regime.

Na een kwartier viel het woord Noord-Korea voor het eerst. ''We hebben geen keuze, behalve Noord-Korea volledig te vernietigen", aldus Trump. "Rocket Man (Kim Jong-un, red.) is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime." Trump benadrukte wel dat hij hoopt dat die vernietiging niet nodig is. "Maar Noord-Korea moet beseffen dat denucleairisatie de enige optie is."

"De Verenigde Staten zijn klaar en bereid, maar hopelijk zal het niet nodig zijn. Daar zijn de Verenigde Naties voor." Het is voor Trump duidelijk: elke samenwerking met Noord-Korea moet gestopt worden, "tot het vijandige gedrag stopt". Trump verklaarde dat het tegen het belang van de wereld was dat "de bende criminelen" (Noord-Korea, red.) over raketten en nucleaire wapens beschikken.

De Amerikaanse president verklaarde ook dat de VS alleen zou handelen indien nodig. Hij benadrukte dat zijn eerste verantwoordelijkheid bij de Amerikanen lag, maar zei ook dat de VS "altijd een goede vriend van de wereld en vooral van zijn bondgenoten" zou zijn.

(lees hieronder verder)

Innovaties en vernietigende wapens

De wereld, aldus nog de Republikeinse politicus, staat voor een tijd van "zowel grote belofte als groot gevaar". Enerzijds ziet hij technologische doorbraken en innovaties in de economie en de geneeskunde, anderzijds zijn er de "schurkenstaten" en "de meest vernietigende wapens die de mensheid ooit heeft gekend".

Zoals verwacht kwam de opwarming van het klimaat niet in zijn speech voor, maar had hij het wel over het verdrag dat de vijf grote kernwapenstaten (waaronder de VS) en Iran hebben gesloten betreffende het Iraanse civiele nucleaire programma. Dat verdrag bestempelde hij als "een schande", "een van de slechtste (verdragen) die de VS ooit hebben gesloten" en een "vernedering voor Washington". Volgens Trump "exporteert Iran het geweld".

Ook Venezuela moest het voor Trump bekopen. Dat land heet een "socialistische dictatuur" te zijn, en de toestand aldaar is "onaanvaardbaar". De bevriende dictaturen uit de Golf kwamen in de toespraak niet ter sprake.

De Amerikaanse president zou volgens de regeringsleiders volgens bronnen waarschuwen dat ze "figuranten in de geschiedenis" dreigen te worden als ze de uitspraken van Noord-Korea niet harder veroordelen. Dat meldt een officiële bron uit het Witte Huis aan persagentschap Reuters.

Trump nam ook de Verenigde Naties zelf onder verbaal vuur. Hij verweet de volkerenorganisatie een "gebrek aan efficiëntie".

België

Premier Michel gelooft niet in de dreigende taal van Trump. "Wij denken niet dat die aanpak zal bijdragen aan meer vrede in de wereld". "Integendeel, dit helpt niet om tot een oplossing te komen", klinkt het in een reactie aan VTM NIEUWS.

"De logica van de politieke dialoog tussen verschillende internationale partners, zoals China, staat voorop. Het moet mogelijk zijn om een samenwerking te vinden in de belangen van iedereen," aldus Michel.

De eerste minister betreurt ook dat Donald Trump het nucleair akkoord met Iran - bereikt door zijn voorganger Barack Obama - in zijn toespraak in vraag stelde.

"Niet slaapwandelend in een oorlog met Noord-Korea stappen"

Aan het begin van de algemene vergadering bij de Verenigde Naties heeft VN-secretaris-generaal António Guterres Noord-Korea in duidelijke woorden terechtgewezen. "Miljoenen mensen leven in de schaduw van de gruwel", zei Guterres met het oog op de "provocaties" van Pyongyang door kernproeven en rakettesten.

De Noord-Koreanen "lijden onder hongersnood en zware schendingen van de mensenrechten". Op de vandaag geopende generale debatten, die een hele week in beslag zullen nemen, zijn topvertegenwoordigers van de 193 lidstaten in New York te gast. "Het gebruik van kernwapens zou ondenkbaar moeten zijn. Zelfs de dreiging om die te gebruiken, mag nooit worden getolereerd. Maar de wereldwijde angst voor atoombommen staat vandaag op het hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog", zei Guterres. "We mogen niet al slaapwandelend in een oorlog verglijden".

Tot slot beschreef hij de verspreiding van kernwapens als "een onvoorstelbaar gevaar".

"Niet slaapwandelend in een oorlog met Noord-Korea stappen"
Beeld epa
"Niet slaapwandelend in een oorlog met Noord-Korea stappen"
Beeld epa