Direct naar artikelinhoud
Verenigde Naties

Trump speecht bij VN: "Mogelijk geen andere keuze dan Noord-Korea totaal vernietigen"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

De VS zullen "genoodzaakt zijn Noord-Korea totaal te verwoesten", tenzij Pyongyang zijn nucleaire wapenrace opgeeft. Daarvoor heeft Amerikaans president Donald Trump vandaag gewaarschuwd tijdens zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Zoals verwacht greep de president zijn optreden aan om de lidstaten op te roepen extra druk te zetten op het Noord-Koreaanse regime.

"Grote dag bij de Verenigde Naties - er gebeuren veel goede dingen, en enkele gevaarlijke dingen. We hebben een geweldig team", schreef Trump vanochtend vroeg in een tweet, waarin hij verwees naar zijn "grote toespraak". 

Het is de eerste keer dat Trump de Algemene Vergadering van de VN toespreekt. Eerder was de president kritisch voor de VN, die hij "bureaucratie en slecht bestuur" verweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Verdorven regime

De president kreeg om 16 uur het woord. "We ontmoeten elkaar in een periode van belofte en gevaren", stak hij van wal. Hij verwees daarmee naar terroristen en extremisten die "aan kracht gewonnen hebben en zich verspreid hebben naar elke hoek van de planeet".

"Schurkenstaten steunen niet alleen terroristen, maar bedreigen andere naties met de meest verwoestende wapens gekend door de mensheid", zei Trump, waarmee hij verwees naar nucleaire wapens. 

Zoals verwacht greep Trump zijn toespraak aan om het "verdorven regime" Noord-Korea te viseren. De president beschuldigt het land van "destabiliserend, vijandig en gevaarlijk gedrag". "Het roekeloze streven naar nucleaire wapens en ballistische raketten bedreigt de hele wereld", aldus Trump.

'De Verenigde Staten staan klaar en zijn bereid om in te grijpen, maar hopelijk zal het niet nodig zijn'
Donald Trump

"Rocket man"

De Verenigde Staten "zijn krachtig en hebben veel geduld" maar als ze bedreigd worden, ziet Trump geen andere keuze dan Noord-Korea totaal te verwoesten. "Rocket man is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime", zei hij over Noord-Koreaans leider Kim Jong-un. "De Verenigde Staten staan klaar en zijn bereid om in te grijpen, maar hopelijk zal het niet nodig zijn. Dat is waar de Verenigde Naties voor dienen."

Alle naties moeten samenwerken om het Kim-regime te isoleren, aldus de president. "Tot het vijandige gedrag stopt. Het is tijd dat Noord-Korea begrijpt dat een nucleaire ontwapening de enige toekomst is."

De president drukte ook zijn bezorgdheid uit over het kernprogramma van Iran. Hij beschuldigde het land van destabiliserend gedrag en noemde het een moorddadig regime. Het verdrag dat de vijf grote kernwapenstaten, waaronder de VS, en Iran hebben gesloten onder zijn voorganger Barack Obama bestempelde hij als "een schande", "een van de slechtste verdragen die de VS ooit hebben gesloten" en een "vernedering voor Washington". Volgens Trump "exporteert Iran het geweld".

'We zullen het radicale islamitische terrorisme een halt toeroepen'
Donald Trump

Ook Venezuela moest het bekopen. Dat land is volgens Trump een "socialistische dictatuur", en de toestand daar is "onaanvaardbaar". De bevriende dictaturen uit de Golf kwamen in de toespraak niet ter sprake.

Terrorisme

Trump verwees tijdens zijn toespraak ook naar de terreurdreiging en noemde islamistische strijders opnieuw "losers". "We zullen het radicale islamitische terrorisme een halt toeroepen", klonk het, "omdat we niet kunnen toestaan dat het de hele wereld verscheurt. We moeten de landen aanpakken die groepen als al-Qaida en Hezbollah steunen."

Macron: "Afwijzen zou grote fout zijn"

Voor het klimaat had Trump geen aandacht in zijn toespraak, en daarom greep de Franse president Emmanuel Macron even later zijn kans toen hij de Algemene Vergadering mocht toespreken. "Ik betreur het Amerikaanse besluit (om uit het Parijse klimaatakkoord te stappen, red.), maar ik blijf in gesprek met president Trump, want ik ben ervan overtuigd dat hij uiteindelijk zal inzien dat zijn belang, het belang van de VS, in het Parijsakkoord ligt."

Over het andere akkoord waar Trump vanaf wil, heeft Macron ook andere gedachten. De nucleaire deal met Iran, die Obama sloot in 2015, is volgens de Franse president wel goed. "Het afwijzen zou een grote fout zijn", zei Macron. "Het niet respecteren zou onverantwoordelijk zijn, want het is een goed akkoord dat essentieel is voor vrede." 

Premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hadden kritiek op Trumps speech. Michel gelooft niet in de dreigende taal van Trump. "Wij denken niet dat die aanpak zal bijdragen aan meer vrede in de wereld". Michel herinnerde eraan dat België voor een andere aanpak gaat en de dialoog met Pyongyang wil aangaan. Hij benadrukte ook dat het belangrijk is om China in die gesprekken te betrekken.

Didier Reynders benadrukte het belang van het nucleaire akkoord dat de grootmachten in 2015 bereikten met Iran. Dat Trump geen grote voorstander is van het kernakkoord met Iran, is geen verrassing, meent Reynders. "President Trump doet wat kandidaat Trump heeft beloofd tijdens zijn kiescampagne." Maar de positie van de president kan "een gevaarlijk proces in gang steken", meent Reynders.

Volgens de minister wordt het bijvoorbeeld moeilijker om aan tafel te gaan met Noord-Korea rond het kernwapenprogramma daar. "Hoe kunnen andere landen met ons onderhandelen, als we de akkoorden die we vooraf met anderen hebben gesloten niet respecteren?", vroeg Reynders zich af. Een overeenkomst met de Noord-Koreanen bereiken wordt volgens Reynders "veel moeilijker" als het akkoord met Teheran niet wordt nageleefd. 

Gruwel

VN-secretaris-generaal António Guterres had Noord-Korea aan het begin van de Algemene Vergadering ook al in duidelijke woorden terechtgewezen. "Miljoenen mensen leven in de schaduw van de gruwel", klonk het. De Noord-Koreanen "lijden onder hongersnood en zware schendingen van de mensenrechten". 

"Het gebruik van kernwapens zou ondenkbaar moeten zijn. Zelfs de dreiging om die te gebruiken, mag nooit worden getolereerd. Maar de wereldwijde angst voor atoombommen staat vandaag op het hoogste niveau sinds het einde van de Koude Oorlog", zei Guterres. "We mogen niet al slaapwandelend in een oorlog verglijden."