
Provincieraad West-Vlaanderen keurt omstreden verbindingsweg goed: dwars door de polders naar Middelkerke
De provincieraad van West-Vlaanderen heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd dat een nieuwe verbindingsweg tussen de E40 en Middelkerke toelaat. Burgemeester Jean-Marie Dedecker droomt al lang van een toegangsweg recht door de polders. De provincieraad heeft zijn droomtracé nu goedgekeurd, ondanks zwaar protest van een actiegroep, landbouworganisaties en natuurverenigingen.
"Het is geregeld in Brussel, de provincieraadsleden kunnen niets anders dan goedkeuren": dat is wat de één denkt en de ander luidop durft uit te spreken tijdens de provincieraad. Het voelt aan als een heel ongemakkelijk dossier. Toch wordt het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan 'Toeristische ontsluiting Middelkerke' goedgekeurd.
Toegangsweg recht naar 'parel van de kust'
Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) trok vorig jaar in juni de federale N-VA-lijst in West-Vlaanderen. Hij maakte er toen al geen geheim van dat dat was "omdat hij de partij in Brussel en dan vooral Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Annick De Ridder (N-VA) nog hard zou nodig hebben."
Dedecker wil van Middelkerke de 'parel van de kust' maken. En die parel moet vlot bereikbaar zijn, vindt hij. Niet langer via de Slijpebrug, waar het verkeer tijdens de zomermaanden vaak stropt. Maar wel via een nieuwe weg - 'Rechtnaarzee Middelkerke' noemt hij die - om de E40 met de rotonde in Middelkerke te verbinden. De Vlaamse regering zou er al 70 miljoen euro voor voorzien hebben. Maar eerst moest de provincie het ruimtelijk uitvoeringsplan goedkeuren.
Landbouwbedrijven doormidden gekliefd
De nieuwe verbindingsweg zal dwars door de polders lopen en zeker 4 landbouwbedrijven doorklieven. En dat stoot op veel protest, van inwoners die zich verenigd hebben in de actiegroep ‘Geen baan door ons Middelkerkse Hinterland'. De actiegroep krijgt ook de steun van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS en van verschillende natuurverenigingen.
Eén van die landbouwbedrijven die zal gesplitst worden door de weg, is van Monique Cobbaert en haar man: "Wij hebben een melkveebedrijf. Onze runderen zullen niet meer van hun stal naar de weide kunnen lopen: de weg komt ertussen te liggen. Wij zullen ook veel meer moeten omrijden om onze gronden nog te kunnen bereiken. Wij hebben 2 dochters die het bedrijf graag willen verderzetten. Dat de provincieraad het prestigeproject van burgemeester Dedecker mogelijk maakt en onze toekomst hypothekeert, vind ik zeer pijnlijk." Cobbaert is van plan om het plan samen met nog andere landbouwers aan te vechten bij de Raad van State.

Ook Franky Annys is landbouwer in Middelkerke en gemeenteraadslid voor Open VLD. "Veel mensen steunen ons. Ik heb nog niemand gehoord die dit project genegen is. Er zijn 1.197 bezwaren tegen ingediend. Die komen niet alleen van boeren. Ook natuurverenigingen zijn tegen. Iedereen heeft nu toch de mond vol over ontharden? Maar in Middelkerke wil de burgemeester 20 hectare open ruimte onder het beton steken. Dit is pure waanzin."
Koehandel
Om hun ongenoegen te tonen, hebben de landbouworganisaties Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat actie gevoerd voor de provincieraad. De boeren hadden een koe bij, om de 'koehandel tussen De Wever en Dedecker' te illustreren: "Jean-Marie Dedecker was kopman voor N-VA in ruil voor zijn prestigeproject. En de provincieraad wordt nu door de partijtop verplicht om ervoor te zorgen dat hij het krijgt."

De West-Vlaamse gedeputeerde van mobiliteit en ruimtelijke ordening is Kelly Detavernier (N-VA). Zij heeft tijdens de provincieraad toegelicht waarom meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Vooruit de ontsluiting van Middelkerke goedkeuren, ondanks het eerdere negatieve advies van de eigen Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening: "Dit is als het beste tracé uit alle onderzoeken gekomen. Beslissingen op het vlak van ruimtelijke ordening hebben altijd een impact: voor landbouw, voor natuur of voor mensen. We hebben daar alle begrip voor en proberen met veel argumenten rekening te houden. Maar finaal moeten we een afweging maken en kiezen voor het tracé met de minste impact. Dat is wat we hier hebben gedaan."
De provincieraad besliste dat er wel flankerende maatregelen voor mobiliteit en landbouw moeten komen. En dat de landbouwers zullen vergoed worden of elders grond kunnen krijgen.