© BELGA

Netwerk tegen armoede protesteert weer tegen minister Koen Geens

Een brief per mail naar de rechtbank versturen? Dat is 3 euro. Armoedeorganisaties stappen naar de rechter want ze vrezen dat deze nieuwe maatregel van minister van Justitie Koen Geens de toegang tot justitie voor mensen in armoede nog moeilijker maakt.

yd

Het Netwerk tegen Armoede en drie andere armoedeorganisaties stappen naar de Raad van State. Ze vragen om de maatregelen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te vernietigen die advocaten verplicht om gebruik te maken van het elektronisch DPA-platform om documenten bij de rechtbank elektronisch in te dienen. Dat platform is in handen van een privébedrijf dat voor elke verrichting kosten aanrekent. Die kunnen oplopen van 3 tot 9 euro per verrichting. De armoedeverenigingen vrezen dat advocaten die kosten aan hun cliënten zullen doorrekenen.

“Gewone advocaten zullen die kosten zeker doorrekenen”, zegt David de Vaal, coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “Het is nog onduidelijk wat pro-Deoadvocaten zullen doen. Mogelijk proberen zij die kost te omzeilen door alle documenten op papier in te dienen, wat nog kosteloos kan maar veel meer stappen en tijd vergt dan wanneer je van een digitaal platform gebruik kan maken dat 24u op 24 beschikbaar is. In dat geval vrezen we voor een justitie op twee snelheden, waarvan mensen in armoede de dupe zullen worden.’

Altijd gratis

De Vaal wijst erop dat justitie al duurder is geworden, waardoor de drempel voor mensen in armoede hoger is geworden om een procedure aan te spannen.

“Het btw-tarief op de erelonen van advocaten is opgetrokken naar 21%, de rechtsplegingsvergoeding is ingevoerd en de griffierechten zijn verhoogd. Eerder dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof op onze vraag al de maatregel van een forfaitaire bijdrage voor pro-Deoadvocaten. Blijkbaar realiseert de regering zich nog altijd niet hoe moeilijk ze het voor mensen in armoede maakt om gerechtigheid te zoeken. In een rechtsstaat behoort communicatie met de rechtbank, of die nu op papier of elektronisch gebeurt, altijd gratis te zijn.”