Direct naar artikelinhoud
VerkiezingenRekeningrijden

Oost-Vlaamse N-VA-lijsttrekker: partij zal na verkiezingen ‘prioritair werk maken’ van dossier rekeningrijden

Anneleen Van Bossuyt, Oost-Vlaams Kamerlijsttrekker voor N-VA.Beeld Photo News

N-VA staat nog steeds achter het principe van rekeningrijden, en wil het systeem na de verkiezingen zo snel mogelijk invoeren. Dat zegt de Oost-Vlaamse Kamerlijsttrekker Anneleen Van Bossuyt.

Even terug naar april dit jaar. Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) laat weten dat hij de slimme kilometerheffing voor personenwagens, waar hij zelf jarenlang voor pleitte, dan toch niet zal invoeren. Zijn uitleg: er is “geen draagvlak” meer voor de maatregel, en zijn politieke tegenstrevers hebben de mensen “bang gemaakt”.

Nochtans toonden behalve N-VA ook Groen, sp.a, Open Vld en CD&V zich voorstander van dergelijke kilometerheffing, waarbij wie tijdens de drukke uren rijdt, meer betaalt dan wie in de daluren in de wagen kruipt. Maar N-VA voelde de hete adem van Vlaams Belang in de nek. De extreemrechtse partij voerde actie tegen de maatregel, en viseerde Weyts daarbij persoonlijk.

mail Van BossuytBeeld rv

Dat Weyts in april aankondigde dat die kilometerheffing er voor de verkiezingen niet meer komt, wil echter niet zeggen dat N-VA het hele principe van rekeningrijden begraaft. Op een vraag van een burger antwoordt Oost-Vlaams Kamerlijsttrekker Anneleen Van Bossuyt in een e-mail dat haar partij nog steeds achter het principe staat. Meer zelfs. “De volgende regering zal van dit dossier prioritair werk maken”, klinkt het. 

“Ons standpunt is niet veranderd”, voegt Van Bossuyt er aan de telefoon aan toe. “We moeten het verkeer meer sturen. Buitenlanders moeten mee betalen, en we moeten mensen die buiten de spitsuren rijden belonen.” Op welke manier dat precies moet gebeuren, wil Van Bossuyt zich niet uitspreken. “Of dat rekeningrijden wordt of iets anders moeten we nog bekijken. Het mag gewoon geen platte belastingverhoging zijn, zoals in het plan dat op tafel lag.”

Bij PVDA, net als Vlaams Belang tegenstander van rekeningrijden, wordt schamper gereageerd. “Zo zie je maar weer: N-VA vóór verkiezingen is niet dezelfde als erna”, klinkt het op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...