De wijnranken in Boechout overleefden de nachtelijke vrieskoude.© RR

Geen schade aan wijnranken bij Oud Conynsbergh na nachtelijke vrieskoude: “Maar het mag warmer gaan worden”

Boechout -

De nachtelijke vrieskoude eerder deze week zorgde voor bevroren wijnranken in Limburg. Het Boechoutse wijndomein Oud Conynsbergh ontsnapte gelukkig net aan vriestemperaturen, maar voor de wijnmakers mag het nu wel warmer worden.

De winterprik beschadigde tot 95 procent van de wijnranken bij het grootste wijndomein van Limburg. Ook in Boechout was het spannend maar de nachtelijke koude zorgde niet voor schade. “Met zo’n temperaturen lig je ’s nachts altijd wakker als wijnbouwer maar we hebben geluk gehad. De temperatuur in Boechout en Vremde daalde tot aan het vriespunt maar ging er niet onder”, vertelt Kris Van de Sompel, algemeen directeur bij Oud Conynsbergh.

De blaadjes aan de wijnranken zijn zich aan het ontplooien.© RR

De ligging van het wijndomein speelt een grote rol bij late winterprikken als deze. “We liggen verder verwijderd van Limburg. Daar is het tijdens de zomer warmer, maar ook kouder tijdens de winter of wanneer de temperatuur daalt. Dit kan soms een tot twee graden schelen.”

Ondertussen beginnen de blaadjes van de wijnranken zich te ontwikkelen. “Het is nog vroeg in het seizoen maar door het lange natte en koudere weer lopen we zeker niet voor op de normale groei. Het mag warmer gaan worden”, uit Van de Sompel zijn hoop. (fisp )

Bij Oud Conynsbergh kunnen ook rondleiding worden gedaan.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Boechout