Direct naar artikelinhoud
Column

De Panamezen hebben één voordeel: geen stress aan hun lijf

Linda De Win.Beeld RV Jorne Daems

Een uitgelezen elftal gastcolumnisten schrijft elke dag over hoofd- en bijzaken van het WK. Vandaag: journaliste Linda De Win.

Straks spelen de Rode Duivels dus hun eerste match, tegen Panama. In het Spaans ligt de klemtoon op de laatste a. Het geeft het woord Panama een bijzondere zwier. Probeert u het eens Panamá, Panamá. Het klinkt geweldig toch. Laat ons hopen dat het daar bij blijft, ik bedoel de zwier. Normaal zou dat moeten lukken, zelfs met een Belgische tweedehandsdefensie. Want ervaring zat, bij onze jongens toch. Panama heeft nog nooit een WK gespeeld. Bij de internationals zit geen enkele speler die in een noemenswaardige Europese competitie speelt. Of bedoelde u Jose Luis Rodriguez, maar die kreeg nul speelminuten bij AA Gent.

Dus laat ons ervan uitgaan, het kan niet mislopen. Maar niets is zo onvoorspelbaar als voetbal. Vraag het maar aan De Gea, de Spaanse doelman. De beste doelman ter wereld – zo wordt gezegd – die tijdens zijn eerste speelminuten op een WK wel een beginneling leek. Alsof hij nooit eerder Cristiano Ronaldo was tegengekomen. Zenuwen? Relatieproblemen? Moeilijke contractbesprekingen? Ik gok op stress. Dat kan zelfs iemand overkomen die wekelijks de beste voetballers ter wereld voor zijn netten ziet opduiken. Dat hebben onze jongens dan toch al voor, want de meesten hebben al een WK en EK in de benen.

Nee heren Rode Duivels, het weer kan nooit een excuus zijn, mocht het toch nog misgaan

Maar goed, terug naar Panama. Die hebben alvast één voordeel: géén stress aan hun lijf. Want de kwalificatie was al een succes op zich. Alles wat er nu nog bijkomt, is meegenomen. Daar moeten wij dus niet bang voor zijn. Martinez kan met een gerust hart Dedryck Boyata opstellen. Net als De Gea is het voor hem zijn eerste WK-match. Stress moet hij alvast niet krijgen van Blas Pérez, de 37-jarige Panamese spits met de olijke bijnaam Super raton (super muis) want die staat al sinds juni vorig jaar droog. Van die muis moeten we niet te veel gepiep verwachten. Van Gabriel Torres dan, die andere aanvaller? Dankzij hem zit Panama nu wel in Rusland. Alleen, zijn goal in de ultieme kwalificatiematch tegen Costa Rica belandde niet over de doellijn. Een ‘spookgoal’ dus, niet onverwacht van een voetballer met als bijnaam ‘Fatasmita’, klein spook. De doellijntechnologie moet dit WK behoeden voor dat soort fantasmen.

Over bijnamen gesproken, die van het Panamese elftal is La Marea Roja, vrij vertaald zoiets als zondvloed. Er moet al veel gebeuren voor de Panamezen vanavond die naam eer aandoen. Dus ik voorspel, die eerste match is zo goed als binnen.

Er is natuurlijk nog altijd het weer. In Sotsji is het warm en vochtig. Juist! Het weertje dat de Panamezen gewoon zijn. Maar nee heren Rode Duivels, het weer kan nooit een excuus zijn, mocht het toch nog misgaan.

En ik ging het niet over hem hebben, maar ik denk dat er straks toch één stiekem blij is dat hij in zijn zetel, in short en teenslippers, pintje bij de hand kan kijken naar de match. Geen zenuwen alvast aan zijn lijf.