Vijf betogers gedood in Nicaragua

© REUTERS

In Nicaragua zijn zaterdag minstens vijf mensen, onder wie een kind van vijftien jaar, omgekomen bij operaties van de ordediensten en paramilitairen in de hoofdstad Managua. Dat meldt het plaatselijke centrum voor de mensenrechten (Cenidh). Volgens de ngo ligt de werkelijke balans waarschijnlijk nog hoger.

Twee doden zouden zijn gevallen op de campus van universiteit UNAN, waar studenten aanhoudend protesteren tegen de regering van president Daniel Ortega. Volgens getuigen vielen daar ook minstens veertien gewonden. De drie andere dodelijke slachtoffers vielen in verschillende wijken van Managua.

De aanvallen van de ordediensten met de steun van paramilitaire milities startten zaterdagochtend, vooral aan de universiteit en in het oosten van de hoofdstad. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de gewelddadige repressie van de regering. Ze roepen op tot nieuwe protestmarsen en een nieuwe 48 urenstaking.

De Nicaraguaanse bisschoppenconferentie, die optreedt als bemiddelaar tussen de actievoerders en de regering, heeft aangekondigd dat ze een delegatie van priesters zal sturen om de situatie te evalueren en roept op tot een einde aan de aanvallen en het geweld.

De grootschalige betogingen in Nicaragua waren op 18 april ontstaan. Het repressief optreden van de ordediensten kostte al aan minstens 212 mensen het leven, zo meldde de Inter-Amerikaanse Commissie van Mensenrechten (CIDH) vrijdag.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen