Luister naar

'Beoordeel politiegeweld volgens andere richtlijnen'

Nieuws
Er komt mogelijk een aparte juridische status voor agenten die ervan verdacht worden ten onrechte geweld te hebben gebruikt tijdens hun werk.
Elsbeth Stoker redactie vk
maandag 18 juni 2018 om 03:00

Den Haag

Bijvoorbeeld: een agent die een verdachte doodschiet, kan nu nog vervolgd worden voor doodslag. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is het ook mogelijk om de agent te vervolgen voor ‘schending van de geweldsinstructie’. Daarop staat een maximumstraf van drie jaar. Voor doodslag is de maximale celstraf vijftien jaar.

Dat staat in een wetsvoorstel dat na de zomer wordt behandeld in de Tweede Kamer. De politie is blij met het kabinetsplan. Ook hoopt de politie snel op de invoering van een zogenoemde ‘blauwe kamer’, een speciale rechtbank die wordt bemand door vaste rechters die gespecialiseerd zijn in politiegeweld.

De discussie over de berechting van politiegeweld laaide enkele jaren geleden op. Aanleiding is niet het geweld dat de politie gebruikt – dat blijft al jaren min of meer gelijk – maar het toenemend aantal procedures tegen agenten. Volgens advocate Magrete van der Steeg, die beroepsmatig alle zaken tegen agenten volgt, is de toename van het aantal strafzaken vooral het gevolg van een kritischer benadering.

‘Niet alleen door het OM, ook door de familie van de slachtoffers’, zei de advocate eerder tegen de Volkskrant. In verschillende zaken werd via een zogenoemde artikel 12-procedure het gerechtshof verzocht om de officier van justitie op te dragen alsnog vervolging in te stellen. Nabestaanden kunnen jaren later nog zo’n procedure starten.

In vakblad Blauw pleit de Rotterdamse politiechef Frank Paauw ervoor om een maximale termijn in te stellen voor het opstarten van zo’n procedure. ‘Het hangt altijd als een dreigende wolk boven je hoofd. Dat geeft onrust bij agenten.’

Een andere aanleiding voor het wetsvoorstel is een veroordeling uit 2015. Een agent uit Kerkrade werd veroordeeld tot twee jaar cel voor het schieten op een bijrijder van iemand die van een ramkraak wordt verdacht. Collega-agenten waren door de uitspraak ‘verbijsterd’. De meeste mensen die tijdens hun werk een inschattingsfout maken, belanden niet in de gevangenis, was de redenering. In hoger beroep werd de Limburgse agent alsnog vrijgesproken, omdat er sprake was van noodweer, aldus het gerechtshof.

Afgelopen december werden eveneens twee agenten veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, omdat ‘ze grote fouten maakten, met ernstige gevolgen’ bij de arrestatie van Mitch Henriquez in juni 2015. Wat de rechtbank betreft was de aanhouding van Henriquez rechtmatig. Hij verstoorde de openbare orde. Ook mochten de agenten in die situatie geweld gebruiken, aldus de rechter. ‘Een politieman kan immers niet zeggen: de arrestant verzet zich, de arrestatie lukt niet, dan gaat hij maar naar huis.’ Maar de agenten gingen wel te ver, onder meer door het langdurig toepassen van een nekklem, aldus de rechtbank.

Agenten vinden het momenteel lastig te verkroppen dat ze langs dezelfde meetlat worden gelegd als burgers. De politie is immers bevoegd om geweld te gebruiken. Dat wordt in sommige situaties zelfs van hen verwacht. Het ministerie van Justitie en Veiligheid hoopt politiegeweld met het wetsvoorstel te ‘decriminaliseren’.

Maar er kwamen eerder ook kritische reacties. Volgens de Raad voor de Rechtspraak lijkt het voorstel ‘vooral symbolisch te zijn’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.