Luister naar

Laserstralen hinderen piloten van VS

Nieuws
Amerikaanse piloten zijn tijdens operaties boven de Oost-Chinese Zee met laserstralen lastiggevallen. De Verenigde Staten beschuldigen China, dat echter nadrukkelijk ontkent.
Gerhard Wilts
zaterdag 23 juni 2018 om 20:50
In een simulator laat de Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA zien hoe verblindend laserstralen kunnen zijn in de cockpit van een vliegtuig.
In een simulator laat de Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA zien hoe verblindend laserstralen kunnen zijn in de cockpit van een vliegtuig. federal aviation administration

Washington

Zeker twintig keer sinds september vorig jaar zijn Amerikaanse legertoestellen met laserstralen gehinderd. ‘De laatste keer was begin juni, boven de Oost-Chinese Zee’, vertelde een militaire woordvoerder aan Amerikaanse media. Volgens de Amerikaanse marine waren de ‘aanvallen’ afkomstig van verschillende bronnen, ‘vanaf de kust en vanaf vissersschepen onder Chinese vlag’, meldde het vakblad Aviation Week & Space Technology. Hoewel de piloten geen letsel hebben opgelopen, neemt het Amerikaanse ministerie van Defensie de incidenten hoog op. Legerwoordvoerders vermoeden dat China erbij betrokken is, op grond van vergelijkbare incidenten in februari bij een Chinese basis in Djibouti. Maar ook ‘andere landen in de regio’ kunnen erachter zitten, puur om de Amerikanen dwars te zitten, aldus een woordvoerder. Strategisch gelegen eilandjes in het zeer druk bevaren gebied worden geclaimd door zowel China als Japan en Taiwan.

Peking noemt de aantijgingen ‘ongegrond en verzonnen’. In de Global Times foeterde het Chinese ministerie van Defensie op de ‘leugenachtige kritiek’ van de VS. China houdt zich altijd strikt aan de internationale afspraken en wil niet anders dan de stabiliteit en rust in de regio beschermen, aldus de staatskrant.

geluidsaanvallen

De ophef laat zien dat Washington zich steeds meer zorgen maakt over China’s militaire expansie. In Djibouti, waar de VS, Frankrijk, Italië en Japan militaire bases hebben, verkreeg China in februari het toezicht op een belangrijke commerciële haven er pal naast. Kort daarna zei de Amerikaanse bemanning van een C-130 Hercules-transporttoestel met laserstralen te zijn bestookt. Twee bemanningsleden kregen tijdelijk oogklachten. Het Pentagon tekende formeel protest aan bij China, dat elke betrokkenheid ontkende. De VS ‘warmen leuterpraatjes op’, schimpten Chinese media.

Eerder dit jaar moesten diverse Amerikanen die werkzaam waren op diplomatieke posten in Cuba en China, wegens gezondheidsklachten terug naar de VS. Ze klaagden over mysterieuze ‘geluidsaanvallen’, waarbij aanhoudend gedreun en schril gepiep hoofdpijn en erger veroorzaakten.

Het Chinese militaire vakblad PLA Daily meldde in 2015 dat China zelf ‘verblindende laserwapens’ wil maken ‘om te kunnen voldoen aan de [militaire] behoeften in verschillende gevechtssituaties’.

De Chinese strijdkrachten beschikken inmiddels over vier typen draagbare laserwapens, die nog het meest lijken op ‘een uit zijn krachten gegroeid aanvalsgeweer’. <

dazzlers

Wapens die permanente blindheid veroorzaken, zijn in 1995 verboden door de Verenigde Naties. De dazzler valt daarbuiten, omdat het een niet-dodelijk wapen is; de zeer krachtige lichtbundel kan tijdelijke blindheid of desoriëntatie veroorzaken. Dazzlers zijn waarschijnlijk voor het eerst op het slagveld ingezet door Britse marineschepen. Tijdens de Falklandoorlog (1982) hielden zij zich Argentijnse gevechtsjagers van het lijf door de piloten met laserlicht te hinderen. In Irak (2006) gebruikten de Amerikanen laserstralen tegen bestuurders die op controleposten wilden inrijden. Om militairen tegen laserstralen te beschermen, zijn optische filters ontwikkeld die licht absorberen. Ook kan fotochroom gebruikt worden, een stof die ondoorzichtig kan worden onder hoge lichtenergie. Er zijn geheime onderzoeken gaande om lasertechnologie voor militair gebruik in te zetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar oorlogsgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor de MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’