© Wim Hendrix

Dames achter populaire facebookgroep ‘WonderWijven’ brengen boek uit: “Geen ellenlange klaagzangen, maar feelgoodplatform”

“Vrouwen halen heel veel uit herkenning, uit hoe iemand zich uit een moeilijke situatie heeft gered. Uit het verhaal van een ander haal je inspiratie en kracht”, zegt Lynn Formesyn (29) uit Deurne. Zij bracht samen met twee andere WonderWijvenhet boek Kwetsbaar Krachtig uit.

Sylvia Mariën

Kent iemand een goede advocaat in familierecht die ook pro Deo werkt? Heeft iemand inspiratie voor een cadeau voor mijn moeder? Weet iemand waar we met alle vrouwelijke collega’s op teambuilding kunnen?

Het is een greep uit de vele vragen die vrouwen in de Facebookgroep WonderWijven stellen. Met bijna 20.000 andere vrouwen delen ze er ook liedjes, spreuken, foto’s en artikels. “WonderWijven is een groep voor alle vrouwen die iets kwijt willen, maar altijd vanuit een positieve insteek”, zegt Lynn Formesyn (29) uit Deurne. “Hier vind je geen ellenlange klaagzangen zoals op sommige andere fora. Iemand die borstkanker heeft bevochten en op controle moet, vraagt bijvoorbeeld: willen jullie morgen aan mij denken? Dan volgt er heel wat steun. Het is echt wel een feelgoodplatform. Reclame voor je eigen zaak is verboden.”

Wat wil ik?

Het platform ontstond in 2016, toen Marijke Fonteyn (40) uit Wommelgem uit het bedrijfsleven stapte en ging nadenken over wat ze wilde. Ze nodigde 52 vriendinnen uit op haar pagina, die op hun beurt andere WonderWijven, “intuïtieve vrouwen die positief in het leven staan”, mochten uitnodigen. De bal ging aan het rollen. Intussen telt de groep bijna 20.000 leden en is WonderWijven een vzw geworden. In Wommelgem is vorig jaar (aan de Driemastenbaan) een WonderWijvenhuis geopend, waar WonderWijven workshops kunnen organiseren of gewoon koffie of thee kunnen drinken. En intussen is er ook een boek: Kwetsbaar Krachtig, dat gisteren in Borgerhout is voorgesteld.

© Wim Hendrix

Symbolische lancering

“Het is heel snel heel hard gegaan”, vertelt Lynn, zelfstandig copywriter. Zij benaderde Marijke spontaan met de melding dat ze kon schrijven en een hulp wou zijn. Birgit Krols van De Boekenbouwer kwam erbij. Zij begeleidt mensen bij het maken van hun eigen boek. Met drie startten ze de uitgeverij WonderSchrijverij op, waarmee ze Kwetsbaar Krachtig konden lanceren. “Het is een groeiboek geworden”, zegt Lynn. “Met een mix van persoonlijke verhalen, poëzie en kunst van 92 vrouwen. Vrouwen die zich op een bepaald moment in hun leven kwetsbaar hebben gevoeld, maar van daaruit wel gegroeid zijn. Krachtig zijn geworden. Je hebt nooit het gevoel van “ocharme!”, maar van “goed gedaan!”. Symbolisch lanceren we het boek aan het begin van de lente.”

Doodgestoken

Een van de verhalen in het boek komt van de Nederlandse Manuela Pieterse-May. Zij verloor zes jaar geleden haar 15-jarige dochter die werd doodgestoken. “Een van de dingen die mij houvast hebben gegeven zijn citaten die altijd voorbij lijken te komen als je ze nodig hebt. Zoals: zware tijden blijven niet, sterke mensen wel.”

Uitnodiging verplicht

Zelf lid worden van de WonderWijvenclub kan niet. “Iemand van de groep moet jou uitnodigen om erbij te komen”, zegt Lynn.

“Als je een WonderWijf bent, kun je andere WonderWijven optillen naar iets mooiers, bijvoorbeeld door een workshop te geven in ons huis. Je huurt de ruimte heel goedkoop en je kunt je gang gaan. Kinderyoga, coaching, intuïtief schilderen, keramiek, klankschalentherapie, het gebeurt allemaal. Onze winst gaat naar goede doelen. En sponsors maken het project haalbaar.”

“We dromen ervan om ook in andere provincies WonderWijvenhuizen te openen, daar is alleszins animo voor”, zegt Lynn nog. “En we hebben het idee om op termijn een soort academy te openen waar vaste lesgevers workshops kunnen geven die persoonlijke groei stimuleren.”

Kwetsbaar Krachtig is uit bij de WonderSchrijverij en kost 29,95 euro. www.kwetsbaarkrachtig.be