Direct naar artikelinhoud
Seks

Seks binnenkort toegelaten vanaf 14 jaar, "om de realiteit te weerspiegelen"

Seks op 14-jarige leeftijd is niet meer strafbaar.Beeld ANP XTRA

Seks op 14-jarige leeftijd is binnekort niet meer strafbaar. Dat meldt VRT NWS. Het leeftijdverschil mag echter niet groter zijn dan vijf jaar en er mag geen sprake zijn van een machtsrelatie.

Tot nu toe was de wettelijke minimumleeftijd voor seksuele betrekkingen 16 jaar. Door een aanpassing van het Strafwetboek schuift die leeftijdsgrens echter terug naar 14 jaar. Zo moet de wet beantwoorden aan de realiteit zonder jongeren te kwetsen. 

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert positief op de verschuiving. Volgens hen hoorde de gedateerde wet al lang niet meer thuis in het het Strafwetboek. “De wet dateerde van 1900, intussen is de realiteit wel wat veranderd”, aldus Erika Frans van Sensoa aan VRT.

“Het is een realiteit dat een jongere van 15 wel eens een relatie heeft met iemand die vijf jaar ouder is. Maar een 15-jarige zal niet zomaar met de 40-jarige buurman in bed kunnen duiken zonder dat dat gevolgen zal hebben. En op het moment dat er sprake is van verkrachting blijft de wet gewoon geldig”, besluit ze.

Lees ook: De opvoedreeks van De Morgen in zes cruciale vragen (en antwoorden)