De VS leverde tot nog toe enkel raketten met een bereik van 160 km (archieffoto ATACMS-systeem in Zuid-Korea).
AFP or licensors

Oekraïne zet voor het eerst raketten met bereik van 300 km in, onlangs stiekem geleverd door VS

Oekraïne heeft voor het eerst Russische doelwitten aangevallen met Amerikaanse langeafstandsraketten met een bereik van 300 kilometer, de zogenoemde ATACMS. De Verenigde Staten hebben die blijkbaar deze maand in het geheim geleverd.

Vorige week werd een Russische militaire luchthaven op de Krim aangevallen. En afgelopen nacht werden Russische troepen ten oosten van Berdjansk bestookt, ook in bezet gebied. Beide aanvallen zouden met de nieuwe ATACMS zijn uitgevoerd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de raketten deel uitmaakten van het laatste hulppakket van 300 miljoen dollar aan Oekraïne dat op 12 maart werd verstuurd. In de loop van de maand april zijn ze aangekomen in Oekraïne.

Eerder berichtten Amerikaanse media als The New York Times en AP al over de levering, op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd "de opname van de raketten in het pakket van maart op verzoek van Oekraïne op dat moment niet aangekondigd om de operationele veiligheid van Oekraïne te handhaven".

"Ook in nieuw pakket"

De nieuwe raketten hebben dus een bereik van 300 kilometer, dubbel zoveel als de middellangeafstandsraketten van hetzelfde type die Oekraïne in oktober vorig jaar van de VS heeft gekregen.

De Amerikaanse president Joe Biden keurde de levering van de nieuwe raketten begin maart goed. Een "significant" aantal ervan zou in het pakket van 300 miljoen dollar hebben gezeten dat toen werd aangekondigd. Hoeveel exact, is niet geweten.

Volgens een van de bronnen van AP zullen ook in het nieuwe pakket van 1 miljard dollar (de eerste schijf van het pakket van 61 miljard dollar) zulke raketten met een bereik van 300 km zitten. Biden heeft dat pakket vandaag goedgekeurd. Maar ook omtrent dit pakket worden geen exacte getallen genoemd.

Vrees voor escalatie

Oekraïne is al lang vragende partij om dergelijke langeafstandsraketten te krijgen, omdat ze toelaten om Russische doelwitten te raken die ver van de frontlijn liggen, zoals Russische troepen of wapendepots. Samen met de Patriot-luchtafweersystemen en gevechtsvliegtuigen staan ze hoog op het Oekraïense verlanglijstje.

Maar de Verenigde Staten hebben lange tijd geweigerd om ze te leveren, omdat ze vreesden dat ze ook ingezet zouden worden om doelen in Rusland zelf te raken, wat tot een escalatie tussen Rusland en het Westen zou kunnen leiden. Daarom kreeg Oekraïne enkel middellangeafstandsraketten van de VS.

De Amerikaanse regering en het leger zouden nu de risico's van de langeafstandsraketten goed onderzocht hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat de tijd rijp is om ze naar Oekraïne te sturen.

Volgens het Amerikaanse leger kunnen de ATACMS van 300 km "zeer ontwrichtend" zijn "als ze goed gebruikt worden". "Ik heb er vertrouwen in dat dat het geval zal zijn", zei de Amerikaanse admiraal Christopher Grady aan AP.

Meest gelezen