Frederik Frison koerst opnieuw na hondenbeet op pijnlijke plek: “Eerste weken waren het ergste wat ik al meegemaakt hebt”

Frederik Frison (31) kan opnieuw koersen. De Famenne Classic was zijn eerste wedstrijd nadat hij bij de aanval van een hond een zware wonde aan de teelbal opliep. “Ik ben pijnvrij nu. Bij het koersen zou de blessure me niet meer mogen hinderen.”

Jan-Pieter de Vlieger

Het was het meest bizarre verhaal van het voorjaar. Frederik Frison miste de Vlaamse klassiekers nadat de hond van een bevriend koppel in zijn edele delen beet. Nu, twee maanden later, kan hij eindelijk weer koersen.

“De Famenne Classic had ik al van begin april vooropgesteld als koers om mijn wederoptreden te maken”, aldus Frison. “Ik wilde bij het trainen een doel in mijn hoofd hebben. Dat maakt het voor het mentaal toch makkelijker.”

Het spreekt voor zich dat Frison geen makkelijke maanden achter de rug heeft. “Zeker de eerste twee weken waren enorm pijnlijk. Ik denk niet dat ik mijn leven ooit al zo’n erge pijn heb gehad. Daarna is het geleidelijk aan beter geworden en ondertussen ben ik helemaal pijnvrij. De teelbal zit nog ‘opgetrokken’ en is nog hard. Het litteken errond heeft tijd nodig opnieuw soepel te worden. Maar ik heb alle controles achter de rug, nu moet de tijd zijn werk doen. Als renner gaat mij dit sowieso niet meer hinderen.”

Vorig jaar zette Frison zichzelf helemaal op de kaart als voorjaarsrenner. Hij eindigde vierde in Gent-Wevelgem en vierde in Brugge-De Panne. Resultaten die hem een mooie transfer naar Q35.6 opleverden. Na het gemiste voorjaar is Frison erop gebrand om in de tweede helft van het seizoen zijn waarde voor zijn nieuwe ploeg te bewijzen. “Het was pijnlijk om alle voorjaarskoersen te moeten volgen op televisie. Ik denk dat ik echt klaar was, na een onder meer een hoogtestage in Tenerife waar ik zelf in had geïnvesteerd. Het is bruut als je dan op die manier een euh... kruis moet maken over al die mooie koersen. De ploeg heeft me wel volop gesteund. Zij vinden wat gebeurd is alleen maar super erg.”

Frison vertelt zijn verhaal ondertussen met de glimlach: “Ik denk maar: ik had mijn dochtertje van vier bij me. De hond had ook haar kunnen aanvallen. Dan was het allemaal veel erger geweest.”

In de Famenne Classic eindigde de renner van Q35.6 uiteindelijk op de 47ste plaats. “De conditie is goed”, geeft hij aan. “Maar ik mis nog wat intensiteit. Die gaat er alleen maar komen door meer te koersen.”