Direct naar artikelinhoud
Update

Francken krijgt ongelijk: Sudanezen mogen voorlopig niet uitgewezen worden

Francken krijgt ongelijk: Sudanezen mogen voorlopig niet uitgewezen worden
Beeld Photo News

De rechtbank van Luik heeft het derdenverzet van staatssecretaris Francken verworpen, in de zaak van de Sudanezen die hier geen asiel willen aanvragen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken hekelt in een reactie de 'tegenstrijdige rechtspraak' in de zaak.

De beslissing van de Luikse rechtbank betekent dat de uitspraak in eerste aanleg overeind blijft. De Sudanezen in het gesloten centrum van Vottem mogen voorlopig dus niet worden teruggestuurd. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tekent nu beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Luik. "We zullen uiteraard de rechtspraak respecteren maar gaan alle rechtsmiddelen uitputten", klinkt het. 

'Ons beroep werd verworpen omdat het risico op schending van artikel 3 van het EVRM onvoldoende gemotiveerd werd, ondanks het feit dat betrokkene geen asielaanvraag indiende'
Theo Francken

Eerder deze maand had de rechtbank in Luik alle uitwijzingen van Sudanezen uit het gesloten centrum in Vottem verboden. De rechter deed dat na een eenzijdig verzoekschrift van de Ligue des Droits de L'homme. Daardoor is de identificatiemissie uit Sudan 'illegaal'.

Franken wijst op de tegenstrijdige rechtspraak van de rechtbanken van eerste aanleg van Leuven en Luik. Deze bogen zich over beroepen die ingediend werden tegen de vasthouding en/of verwijdering van Sudanezen die in gesloten centra hun repatriëring afwachten. De uitspraken zorgen voor verwarring, aldus Francken.

"De rechtbank van Leuven heeft geoordeeld dat er geen sprake is van schending van artikel 3 uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) aangezien er geen asielaanvraag door betrokkenen werd ingediend. De rechtbank van Luik oordeelde dat ons derdenverzet tegen de verhindering van de uitwijzing van Sudanezen uit Vottem ongegrond is. Ons beroep werd verworpen omdat het risico op schending van artikel 3 van het EVRM onvoldoende gemotiveerd werd, ondanks het feit dat betrokkene geen asielaanvraag indiende.'' 

Vottem

In het gesloten centrum van Vottem zit een twintigtal uitgewezen Sudanezen. De voorzitter van de rechtbank besloot dat België geen enkele van hen mag repatriëren en ook geen Sudanese identificatiemissie meer mag laten doorgaan. Er staat een dwangsom op van 20.000 euro per overtreding.

De rechter verbiedt ook uitwijzingen van deze Sudanezen naar andere Europese landen, omdat dat onrechtstreeks een terugkeer naar Sudan kan betekenen.

Vanuit de andere gesloten centra zet de staatssecretaris zijn beleid voort. "De betrokken personen blijven opgesloten. Momenteel gaat het nog om 72 Soedanezen verspreid over de verschillende gesloten centra in het land. Zestig Soedanezen werden sinds begin augustus teruggestuurd en een twintigtal Soedanezen diende een asielaanvraag in."