© Facebook N-VA Baarle-Hertog

Forum+ en N-VA en zetten CDK buitenspel in Baarle-Hertog

Het politieke landschap verandert vanaf januari grondig in de enclavegemeente Baarle-Hertog. Forum+ en N-VA verwijzen CDK, dat 36 jaar in de meerderheid zat, naar de oppositie.

ronny van den ackerveken

Frans de Bont (65) krijgt de burgemeesterssjerp. Zijn partij Forum+ vormt deze legislatuur nog een meerderheid met de CDK van uittredend burgemeester Leo Van Tilburg, maar kiest dus de volgende zes jaar voor een andere coalitiepartner.

“Na het bekendmaken van de verkiezingsuitslag hebben we besloten om eerst met N-VA te gaan praten”, vertelt Frans de Bont. “Onze mensen hadden er een goed gevoel bij. Daarom is onze partij met hen in zee gegaan. Bij Forum+ hadden drie mannen de meeste stemmen behaald, maar er moet wel een vrouw in het schepencollege zitten. Dat wordt Sophieke Verhoeven. Ik ben uiteraard heel gelukkig dat we opnieuw mee mogen besturen en met deze ploeg een nieuwe wind door het schepencollege kunnen laten waaien. Mijn bevoegdheden als burgemeester liggen zo ongeveer vast, de andere moeten nog verdeeld worden.”

Een volledig nieuwe stap wordt het niet voor Frans de Bont. Deze legislatuur was hij al waarnemend burgemeester toen Leo Van Tilburg geopereerd werd en moest herstellen. “De bedoeling is om me volledig op het burgemeesterschap te storten. Ik ga mijn persoonlijke architectenwerk afbouwen, maar het architectenkantoor wordt door mijn dochter en schoonzoon voortgezet. Zij zijn ook degenen die nu al het meeste werk doen.” Bij N-VA worden lijsttrekker Philip Loots en Erik Van der Vloet de schepenen.

Boosheid

CDK had van 1995 tot 2012 een absolute meerderheid, maar zakte zes jaar geleden van 7 naar 5 zetels. Zondag moest de partij nog een zetel afstaan, maar bleef wel nipt de grootste partij. “Ik heb een half uur na de verkiezingsuitslag naar Frans gebeld en hem aangeboden om burgemeester te worden in een coalitie met onze partij”, zegt Leo Van Tilburg. “Ook al wilde ik zelf graag burgemeester blijven. Er kwam geen duidelijk antwoord. Ik heb daarna aan zowel Forum+ als N-VA voorgesteld om met ons te komen spreken over een eventuele coalitie. Daar zijn ze niet op ingegaan. Ik ga niet in detail treden, maar in aanloop naar de verkiezingen hebben mensen van andere partijen mijn naam onterecht besmeurd. De teleurstelling over het mislopen van de coalitie is intussen verdwenen, maar de boosheid over die laster nog niet. We moeten nog tot eind dit jaar met Forum+ samenwerken. Zoals in veel andere gemeenten met een machtswissel gaat er in die periode stilstand zijn. Het valt me op dat van het nieuwe schepencollege niemand in Zondereigen woont. Dat is de eerste keer in veertig jaar en geen goede zaak. Voor ons is dat altijd een aandachtspunt geweest, maar het nieuwe bestuur lijkt het minder belangrijk te vinden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER