thumbnail: null
thumbnail: null

Nu ook brandstichting bij omstreden tentoonstelling van Tom Herck in Borgloon: “Ik geef niet toe aan dit geweld”

Zaterdagmorgen omstreeks 7.30 uur werd alarm geslagen omdat er brand was uitgebroken aan de Gasthuiskapel van Borgloon. De brandweer was snel ter plaatse en het vuur was vlug onder controle. Alles wees op brandstichting wat door de branddeskundige van de federale gerechtelijke politie bevestigd werd. Voor kunstenaar Tom Herck was dit detweede aanslag in evenveel dagen als vermoedelijk protest tegen zijn kunstvorm.

jcr

Kunstenaar Tom Herck was aangeslagen na de tweede vandalenstreek op een van de panden waar zijn tentoonstelling doorgaat. “Ik vind het erg dat wij hier verplicht moeten sluiten door de aangerichte brandschade. Maar ik geef niet toe aan dit soort van geweld door mensen. Wij leven in 2017, in België met westerse normen en waarden en scheiding van kerk en staat en waar we vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel dragen. Hier ben ik verplicht door de rookschade van alles op te ruimen, maar wij blijven doorgaan in de kerk van Kuttekoven zoals het gepland was”, zegt Herck.

Dialoog

Burgemeester Deneuker werd door de lokale politie op de hoogte gebracht van de brandstichting. “Ik heb onmiddellijk de link gelegd met het vandalisme de dag voordien in de kerk van Kuttekoven waar de kunstenaar ook zijn werk tentoonstelt. Het is een verfoeilijke manier van protest. Iedereen mag een menig hebben over elke kunstvorm, maar dit doe je niet. Er is voordien met alle partijen een consensus afgesproken dat de tentoonstelling op beide plaatsen tot 3 december zou blijven doorlopen. Dat was de dialoog die er gevoerd werd maar deze manier is geen vorm van dialogeren”, aldus Deneuker.

De burgemeester is vol lof voor de voorpost van de brandweer die binnen de vier minuten ter plaatse was. “Had de hulp vanuit Tongeren of Sint-Truiden moeten aanrijden dan was de ravage van de kapel die hoofdzakelijk uit hout is opgebouwd niet te overzien geweest.”

Recht in eigen handen

Deneuker kan begrip opbrengen voor de commotie die ontstaan is rond de gekruisigde koe in het kerkje van Kuttekoven. “Het is natuurlijk aan de kunstenaar om de invulling te geven van wat hij wil tonen. Iedereen mag daar ook een persoonlijke mening over hebben. Je kunt voor of tegen zijn maar vandalisme is uitgesloten. Als iedereen het recht in eigen handen gaat nemen zijn wij ver van huis”, aldus nog de burgemeester.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer