Foto: Getty Images

"Schandalig": zowel Israël als Hamas niet te spreken over mogelijk aanhoudingsbevel door Internationaal Strafhof

Zowel Israël als terreurorganisatie Hamas zijn niet te spreken over de mogelijke uitvaardiging van een arrestatiebevel tegen Israëlisch premier Netanyahu en de Hamas-top. De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft naar eigen zeggen voldoende bewijs verzameld om hen te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Israël wil nu een speciaal comité oprichten om dat aan te vechten.

Vanuit Israël komt er heel wat kritiek op de aankondiging van aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof (ICC) om een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen premier Benjamin Netanyahu en zijn Defensieminister Yoav Gallant.

Netanyahu zelf noemt het nieuws "absurd". Hij is naar eigen zeggen gedegouteerd dat hij op een lijn wordt gezet met de leiders van Hamas. "Ik verwerp de vergelijking tussen het democratische Israël en de massamoordenaars van Hamas", reageerde Netanyahu.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz noemt de aankondiging "schandalig" en "een directe aanval op de slachtoffers van de aanval op 7 oktober". Hij zegt dat hij een speciale oorlogskamer heeft geopend om de actie van het ICC aan te vechten. "Zelfs met alle wil van de wereld zullen ze ons niet tegenhouden om de gijzelaars terug thuis te krijgen."

Yisrael Katz, minister van Buitenlandse Zaken van Israël
Foto: AP

Ook elders binnen de Israëlische regering is men niet te spreken over de aankondiging. Minister van Financiën Bezalel Smotrich zegt dat het besluit "de laatste nagel zou zijn aan de doodskist van dit politieke en antisemitische hof", en voegde eraan toe dat de aanhoudingsbevelen voor Netanyahu en Gallant "arrestatiebevelen voor ons allemaal zijn".

Benny Gantz, oppositielid en deel van het oorlogskabinet van Netanyahu, die onlangs heeft gedreigd zijn partij uit de coalitieregering van Israël terug te trekken, vindt de beslissing immoreel. "Het trekken van parallellen tussen de leiders van een democratisch land, dat vastbesloten is zichzelf te verdedigen tegen verachtelijke terreur, en de leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie is een diepe verdraaiing van de gerechtigheid."

In de VS, al jarenlang een bondgenoot van Israël, wordt met ongeloof gereageerd op het nieuws. President Joe Biden noemt de aankondiging "schandalig". Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken houdt het bij "beschamend". 

Bekijk: "Wat gebeurt, is geen genocide", zegt de Amerikaanse president Biden met klem

Videospeler inladen...

Ook kritiek bij Hamas

Ook Hamas-topman Sami Abu Zuhri veroordeelt de aankondiging van de ICC-aanklager. Hij vindt dat de beslissing "het slachtoffer gelijkstelt aan de beul" en Israël er net toe aanzet om de oorlog in Gaza voort te zetten. Volgens Wasel Abu Youssef van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is er duidelijk verwarring over wie nu juist het slachtoffer is. Nochtans is dat voor hem een uitgemaakte zaak.

"Het Palestijnse volk heeft het recht zichzelf te verdedigen", zegt hij. "Het ICC is verplicht om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen Israëlische functionarissen die genocide-misdaden in de Gazastrook nastreven."

Reactie uit ons land

Onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib noemt de strijd tegen oorlogsmisdaden "een prioriteit". Dat schrijft ze in een verklaring. "De misdaden die in Gaza gepleegd worden, moeten vervolgd worden op het hoogste niveau, ongeacht wie ze gepleegd heeft", zegt zij. "België steunt het werk van het Internationaal Strafhof".

Labib noemt het aanhoudingsbevel tegen Netanyahu, Gallant en de Hamas-top "een belangrijke stap in het onderzoek naar de situatie in de Palestijnse gebieden".

"België heeft het Internationaal Strafhof gefinancierd om de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden te berechten, dus we kunnen alleen akkoord gaan met het feit dat dat effectief gebeurt", reageert minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

"Wat Hamas gedaan heeft op 7 oktober, tart alle verbeelding. Dat rechtvaardigt een strafprocedure. Ook de leiders van Israël worden beschuldigd van het gebruiken van honger als een oorlogswapen, terwijl men net de opdracht had om een genocide te voorkomen."

Meest gelezen