Tsipras overleeft maar net vertrouwensstemming Grieks parlement

© AFP

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft woensdag nipt de vertrouwensstemming in het parlement overleefd: 151 parlementsleden stemden voor de premier, 148 stemden tegen. Tsipras had de vertrouwensstemming zelf in gang gezet, nadat zondag minister van Defensie Panos Kammenos en zijn Partij van Onafhankelijke Grieken (Anel) de coalitie met de regeringspartij Syriza had opgeblazen.

adm

Anel wou hiermee protesteren tegen het compromis met Macedonië omtrent de naam van die vroegere Joegoslavische deelrepubliek. Athene en Skopje kwamen in juni 2018 overeen dat de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) omgedoopt zou worden tot Noord-Macedonië. Athene pleitte wegens dezelfde naam van zijn provincie in het noorden van het land al bijna dertig jaar voor de naamsverandering.

Macedonië werd nadat het onafhankelijk was geworden in 1991, lid van de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In ruil voor de nieuwe naam van Macedonië, zal Griekenland niet langer de toenadering blokkeren van Skopje tot de EU en de NAVO.

Volgens de Griekse conservatieven en nationalisten is het compromis met Macedonië echter niet voldoende.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen