Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Waarvoor staat Karim Belhocine, interim-coach van Anderlecht?

Karim Belhocine met ex-trainer Hein Vanhaezebrouck.Beeld BELGA

Karim Belhocine leidt Anderlecht tot de kerstperiode, waarin Moeskroen en Waasland-Beveren nog op het programma staan. De trainer ad interim heeft als inspiratiebron... Hein Vanhaezebrouck. Toch is er een verschil: hij staat tússen de spelers.

Alsof hij een van hen was, zo stond Karim Belhocine (40) op training tussen zijn spelers. Toen hij een sprintje trok tegen Ognjen Vranjes en Knowledge Musona stond het plezier op zijn gezicht af te lezen. Coach in het hoofd, voetballer in het hart. Het is een houding die Belhocine had als assistent - tussen en niet boven de spelers - en ook als T1 is hij niet van plan zijn attitude bij te stellen. Waarom zou hij ook, redeneert Belhocine: het is op korte termijn eerder een troef.

Op KV Kortrijk had Belhocine al een gelijkaardige aanpak toegepast. Toen hij moest overpakken van Johan Walem, die zijn team niet op één lijn kreeg en bovendien geen aanvaardbare resultaten boekte, benutte Belhocine zijn nauwe band met de spelers om hen opnieuw achter de technische staf te krijgen. Een geslaagde zet: hij kreeg weer schwung in de verdorde kern.

► Belhocine leidt zijn eerste training als T1 ad interim in Neerpede.Beeld Photo News

Grinta aanscherpen

Ook een stokpaardje is de mentaliteit. Alles moet wijken voor winst, daarom ook dat hij vaak zelf meetrainde. Indien nodig schoffelde Belhocine, die als waterdrager een mooie carrière maakte bij AA Gent, Waasland-Beveren en Standard, zelfs een speler onderuit om de grinta aan te scherpen.

Tegelijk is Belhocine een eerste aanspreekpunt. "Indien we met persoonlijke problemen zaten, konden we daarmee bij hem terecht", zegt een Anderlecht-speler. "Bij Vanhaezebrouck was dat minder het geval. Bij hem was het voetbal, voetbal en nog eens voetbal." Vooral bij de Franstaligen kan Belhocine op krediet rekenen.

Belhocine is evenwel meer dan een peoplemanager. Bij de tactische besprekingen van Anderlecht liet hij zich gelden. Zo heeft hij meermaals gepraat met Vanhaezebrouck over 'het systeem', zonder daarbij zijn ideeën op te dringen. Dat was ook niet nodig, diep vanbinnen dweept Belhocine met Vanhaezebrouck.

Belhocine is evenwel meer dan een peoplemanager. Bij de tactische besprekingen van Anderlecht liet hij zich gelden

Op zich is dat niet verwonderlijk want de Franse Algerijn werkte als speler jaren met Vanhaezebrouck samen. Zo was hij een sleutelfiguur onder Vanhaezebrouck bij KV Kortrijk, later veroverden ze samen de titel bij AA Gent. Belhocine speelde dat seizoen nauwelijks, maar in de Ghelamco Arena erkent men nog steeds zijn belang in de kleedkamer. Hij was een natuurlijke leider, die de jeugd wees op hun plichten - hij steekt op RSCA veel tijd in de jongeren - en ook voor een aangename sfeer zorgde.

Andere namen op wedstrijdblad

Puur qua trainingen zal er niet veel veranderen. "Soms leek het wel alsof Belhocine stiekem een boekje van Vanhaezebrouck meegepakt had naar Kortrijk", grapte Birger Verstraete, die onder beide coaches werkte, vorig jaar in een interview. De namen op het wedstrijdblad zouden wel kunnen wijzigen. Bij Kortrijk destijds posteerde Belhocine Marusic plots op de rechtsachter, Verstraete ging van de tribune naar de basis. Jongens als Sanneh mogen dus hopen op een nieuwe kans.

Belhocine stond 22 matchen aan het roer bij KVK en pakte 47 procent van de punten.

Karim Belhocine.Beeld Photo News

Nog dit: de soap rond zijn diploma zoals bij Kortrijk zal zich niet herhalen. Belhocine bezit alle nodige papieren om als coach in eerste klasse aan de slag te kunnen, zo bevestigde licentiemanager Nils Van Brantegem gisteren. Jonas De Roeck, die T2 wordt, is eveneens in orde qua paperassen. Nu nog punten pakken. Sinds 18 augustus kon Anderlecht maar vijf keer winnen, de laatste zege dateert intussen al van 11 november. In de stand staan ze vierde met 31 punten, elf minder dan Genk.