Ambitieuze bever in Park de Renesse ‘vergrijpt’ zich aan forse beuk

Oostmalle -

Nu het zomerseizoen eraan komt, met de veertigste Quooker 10 Miles op 19 mei, heeft Domein de Renesse vzw in samenspraak met het Agentschap Natuur en Bos het beverhol aan de evenementenwei afgesloten met kastanjehekwerk.

Sinds enkele maanden pleistert er een bever in Domein de Renesse in Oostmalle. Er werden er zelfs al twee gezien. Het beschermde dier heeft een pijp met hol gegraven van de kasteelvijver naar een soort eilandje. Om hem daar rust te gunnen en om te vermijden dat mensen hun voet verzwikken in het hol, werd het gebiedje nu afgesloten met kastanjehekwerk.

Intussen is de bever ook beginnen knagen aan een monumentale beuk aan de spiegelvijver. Kleine boompjes naast de spiegelvijver zijn al afgeknakt. “Wat als hij aan de boksboom begint?”, wierp een bezorgde parkgangster afgelopen dagen op sociale media nog op. Even verder, voorbij de spiegelvijver, staat de als monument beschermde kolossale mammoetboom, een botanische trots van Domein de Renesse. Waarschijnlijk zal hij daar niet aan beginnen, omdat dat om zachte bast gaat en die boom zich niet aan het water bevindt.

Het beverbiotoopje is afgeschermd.© kma

Droogte

De hoop bestaat ook dat de bever, die door sommigen al in de verte waggelend over een pad werd gespot, zich komend seizoen meer met groen in het water zal gaan voeden en minder knaaggedrag zal vertonen. De komende maanden zal de kasteelvijver ook lager en lager komen te staan. Twee zomers geleden viel de kasteelvijver net als de slotgracht zelfs nog droog. Mogelijk wijkt de bever dan automatisch uit naar omliggende natuurgebieden.

Het hol is nu beter afgeschermd zodat niemand er per toeval in trapt.© kma

Boswachter Werner Van Hove van het ANB kregen we op de brugdag niet te pakken, maar paniek om de beschermde mammoetboom lijkt overbodig. Hopelijk verliest hij zijn interesse in de monumentale beuk die hij onmogelijk kan omleggen, en zal hij zijn knaagzucht op kleiner struikgewas gaan botvieren.

Knagerij aan de spiegelvijver.© kma

© kma

De oude beuk aan de spiegelvijver kan de interesse van de bever wekken.© kma

De beuk aan de spiegelvijver. De bever zal hard moeten knagen om deze om te leggen.© kma

De beschermde boksboom blijft voorlopig buiten schot.© kma

De boksboom of mammoetboom.© kma

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen