© BELGA

Over en uit: RWDM gaat de boot in bij Eupen en degradeert na één seizoen uit Jupiler Pro League

Eupen -

RWDM heeft geen gebruik gemaakt van zijn laatste strohalm. Degradatieconcurrent KV Kortrijk kwam al gauw op achterstand bij Charleroi, maar de Molenbekenaars gingen zelf in de fout bij het reeds gedegradeerde KAS Eupen. Na één seizoen in de Jupiler Pro League zakt RWDM terug naar het tweede niveau.

Michael Delbeke

Tijdens de lange rit naar het Kehrwegstadion deden een paar naamborden ons gniffelen, denkend aan de degradatie van RWDM die bij gebrek aan zege in het Kehrwegstadion helemaal vast zou staan. Seraing, de stad waar de Molenbekenaars twee jaar geleden de promotie misliepen in de finale. Awans, als in ‘het is geen avance om nog te hopen als je in Eupen niet wint’. En dan was er nog Lincent, wat lijkt op de voornaam van een trainer onder wie RWDM zich dit seizoen waarschijnlijk probleemloos had geplaatst voor de Europe play-offs.

Om die laatste strohalm te grijpen voerde Yannick Ferrera, een van de verre opvolgers van voornoemde trainer, drie wissels door in de basis. Tayo Adaramola en Jeff Reine-Adélaïde ontbraken logischerwijs door blessureleed, zij werden vervangen door Abner Felipe en Romildo Del Piage. Makhtar Gueye startte dan weer op de bank, het gat van de naar de punt geschoven Mickaël Biron werd opgevuld door Ilay Camara. Ook Kristoffer Andersen, die niets meer te winnen of te verliezen had, wisselde drie spelers ten opzichte van Kortrijk: Boris Lambert, Renaud Emond en de geblesseerde Victor Pálsson werden vervangen door Jan Kral, Isaac Nuhu en Brandon Baiye.

Vertrouwen vs stress

Eupen liet meteen zien dat het zich in zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau – wie weet voor hoe lang – niet zomaar naar de slachtbank zou laten leiden. Na vijf minuten deed Gary Magnée een eerste poging, maar zijn schot belandde naast het doel van Guillaume Hubert. Maar ook RWDM deed meteen waarvoor het gekomen was. Junior Marsoni Sambu Mansoni zette goed voor, maar tot bij Carlos Alberto raakte hij niet. Matías Segovia probeerde het van ver, maar mikte net naast. Ilay Camara had dan weer geen succes met zijn vrije trap.

© BELGA

Iets na het openingskwartier kreeg RWDM plots een reuzekans na balverlies van Amadou Keita: Romildo Del Piage nam goed over, waarna Shuto Abe de bal kreeg. De Japanner mikte evenwel naast. Het vertrouwen groeide lichtjes bij de bezoekers, maar de stress was zichtbaar. Eupen liet zich daarop ook nog eens zien, maar de volley van Yentl Van Genechten ging naast.

Roerloze netten

Kort erna kwam KV Kortrijk op achterstand in het Stade du Pays de Charleroi. Dat kregen de RWDM-spelers hoogstwaarschijnlijk niet mee – “dat heeft geen enkele zin”, zei Yannick Ferrera eerder deze week. Ze moesten er hoe dan ook hun hoofd bijhouden, want Eupen kwam af en toe dreigen met concrete kansen. Isaac Nuhu – welke eersteklasser pikt hem straks op in Eupen? – kwam alleen voor Guillaume Hubert te staan, maar miste. Het doelpunt zou hoe dan ook niet geteld hebben, want de Ghanees stond buitenspel.

Charleroi scoorde nog voor de rust een tweede keer tegen Kortrijk, maar Am Kehrweg bleven de netten in de eerste helft roerloos hangen. In de slotfase kwam het grootste gevaar nog wel van Eupen. Bartosz Bialek kon niet bij een verre voorzet, Isaac Nuhu mocht lang op wandel in de zestien maar besloot niet, Keita schoof naast. 0-0 bij de rust.

Niet veel soeps

Carlos Alberto, die geen onaardige eerste helft speelde, werd na de rust aan de kant gehouden voor Xavier Mercier, de man die voor de voorzetten diende te zorgen. De Fransman en zijn ploegmaats zagen Eupen opnieuw sterk uit de startblokken schieten. Guillaume Hubert had evenwel een redding in huis om Bialek van de 1-0 te houden. Aan de overzijde was het niet veel soeps: Del Piage kon van ver schieten, maar besloot naast.

© BELGA

De 1-0 kwam er uiteindelijk toch vrij kort na de rust. Nuhu dribbelde zich zichzelf in een goede positie om de openingsgoal voorbij Hubert te trappen. De 30-jarige doelman had zijn team een paar keer behoed voor een achterstand, maar ditmaal had Nuhu hem te grazen.

Geen penalty

Yannick Ferrera reageerde meteen door Mamadou Sarr en Makhtar Gueye in de strijd te gooien. Gueye kopte meteen goed bij een corner, weliswaar in de handen van doelman Gabriel Slonina. RWDM bleef zenuwachtig spelen, maar leek na het uur een penalty te gaan versieren toen invaller Karol Youndje in de buurt van de zestien Matías Segovia ten val bracht. Buíten de zestien, oordeelde scheidsrechter Lothar D’Hondt. Een vrije trap voor Mercier dus, die werd weggewerkt door Slonina.

De zenuwachtigheid bij RWDM werd er niet minder op. Gueye versierde nog wel een goede kopkans na een corner, maar gescoord werd er niet meer. Toch niet door Molenbeek: in de 89e minuut ontnam debutant Andrea Piron – tiens, dat lijkt op Biron – de bezoekers alle eer door Christ Makosso tot een owngoal te dwingen. Sporting Charleroi reikte RWDM de hand, maar de Molenbekenaars grepen hun kans niet en zakken bijgevolg naar Eerste klasse B. Oh ja, Charleroi-Kortrijk eindigde trouwens op 3-1.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eupen: Slonina, Pattynama (75’ Piron), Filin, Kral (75’ Paeshuyse), Van Genechten, Charles-Cook (87’ Bescond), Keita (87’ Niang), Baiye, Magnée, Nuhu (63’ Youndje), Bialek

RWDM: Hubert, Abner (56’ Sarr), Sousa, Makosso, Marsoni, Del Piage (56’ Gueye), Abe (69’ Mboup), Carlos Alberto (46’ Mercier), Segovia, Camara (69’ Dwomoh), Biron

Doelpunten: 53’ Nuhu, 89’ Makosso (own) 2-0

Geel: 82’ Makosso

Rood: geen

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL