© BELGA

Les voor minister Vandeput: miljarden uitgeven doe je niet zomaar

Met belastinggeld mag niet lichtzinnig worden omgesprongen. Dat is een les die minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en de hele legertop maar beter goed in hun oren knopen. Tot gisteren dacht Vandeput dat het absoluut noodzakelijk was om de huidige F16-gevechtsvliegtuigen van het Belgische leger tegen 2023 te vervangen. De aankoop van 34 nieuwe vliegtuigen kost de Belgische belastingbetaler 3,5 miljard euro bij aankoop. In een periode van veertig jaar loopt de kostprijs voor de nieuwe vliegtuigen zelfs op tot bijna vijftien miljard euro, omdat die toestellen flink wat onderhoud nodig hebben.

Christof Willocx

Maar uit een pas opgedoken studie van het Amerikaanse bedrijf Lockheed Martin, dat de F16’s bouwde, blijkt dat alvast de carrosserie van de meeste Belgische gevechtsvliegtuigen makkelijk zes jaar langer meekan. De studie werd besteld door de legertop, maar belandde om een of andere reden nooit tot bij de minister.

Het is hoogst verontrustend dat zo’n belangrijk rapport niet tot bij de minister geraakt. Het zijn hij en de regering die moeten beslissen over hoe ons belastinggeld wordt uitgegeven. Is er rebellie binnen het leger? Heeft een generaal soloslim gespeeld en gedacht dat hij boven de wet stond? Heeft Vandeput zijn eigen legertop niet meer in de hand? Op die vragen moet nu zo snel mogelijk een antwoord komen.

Voor de bestelling van nieuwe gevechtsvliegtuigen is er minder haast. Eén van de twee modellen die in de running zijn om de Belgische F16’s te vervangen, is het Amerikaanse F35. Landen die de F35 al gebruiken, rapporteren nog allerlei mankementen. België kan dus best wachten tot de kinderziektes eruit zijn. Het leger heeft ook nog tijd nodig om te beslissen of ze echt zo’n offensief toestel als de F35 wil, dat bijvoorbeeld bommen kan droppen in vijandig gebied, of eerder kiest voor het defensievere Europese model Typhoon.

Als de federale regering de uitgave aan een miljardencontract een zestal jaar kan uitstellen, krijgt ze bovendien meer ruimte om andere problemen aan te pakken. Ze zou bijvoorbeeld iets aan de nog veel te grote armoede kunnen doen, of meer geld uitgeven aan gascentrales om de kernuitstap betaalbaar te maken. Die zaken zijn misschien iets dringender voor het welzijn van de bevolking, dan de vervanging van gevechtsvliegtuigen die nog niet versleten zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER