De gemeente Puurs-Sint-Amands kondigt haar Groene Gordel aan.© Puurs-Sint-Amands, Joris Herregods

Puurs krijgt stevige injectie groen: “Je moet eerst je huis zetten, voor je de tuin kan aanleggen”

Puurs -

De gemeente Puurs-Sint-Amands kondigt haar Groene Gordel aan: een natuurpad dat fietsers en wandelaars door het groen langs allerlei trekpleisters leidt. Het project krijgt vorm binnen het masterplan Groene Ring, waar ook enkele groene oases in het centrum bijhoren.

Wout Van Den Eede

“Er wordt wel eens geklaagd over de lopende bouwprojecten in onze gemeente, maar we zetten als bestuur even hard in op voldoende open, groene ruimte”, vertelt burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - team Koen). “In de privé is het net zo: wie een tuin wil aanleggen, moet eerst een huis zetten. Onze masterplannen Groene Ring en de Tuinen van Puurs zijn het equivalent daarvan op gemeentelijk niveau.”

“De Groene Gordel rond Puurs is iets voor na de verkiezingen. Je kan nu wel al het negen kilometer lange pad wandelen”

Koen Van den Heuvel

Burgemeester

De verschillende ‘groene’ initiatieven van de gemeente bevinden zich in verschillende stadia van realisatie. De Groene Gordel rond Puurs werd onlangs goedgekeurd door de gemeenteraad en wordt in de loop van 2025 gerealiseerd. “Dat is iets voor na de verkiezingen”, legt Van den Heuvel uit. “Je kan nu wel al het negen kilometer lange pad wandelen. Alleen moeten we hier en daar nog een paar beslissingen over de route nemen.” Dat uit zich in de stippellijntjes op het plan. “Op plaatsen als Tekbroek zit er ook bijvoorbeeld nog een kunstinstallatie in de pijplijn.”

Twee kilometer nieuwe fietspaden

De Groene Gordel wordt een natuurgordel rondom Puurs-centrum. Hij zal overal toegankelijk zijn voor wandelaars en op de meeste plaatsen ook voor fietsers. “De Groene Gordel laat bestaande wegen op elkaar aansluiten maar creëert ook twee kilometer aan nieuwe verbindingen”, laat het gemeentebestuur weten. In de Groene Ring staat beleving centraal. Daarom zul je op het pad kunnen ontspannen aan allerlei haltes. “Bij een vlonderpad, een infopunt, een bruggetje, een spelelement of een kunstwerk. Neem plaats op een picknickbank of observeer de natuur in alle stilte!”

Je kunt de Groene Ring betreden via vier toegangspoorten, aan Park Fort Liezele (Puurs), de watertoren (Puurs), Munckbos (Puurs) en Vrededaal (Kalfort).Bij elke poort vind je oriëntatiepunten en wandelinformatie.

Groene Stapstenen

Ook het centrum wil de gemeente Puurs-Sint-Amands aanpakken met het masterplan. “Met de Tuinen van Puurs doen we dat al, denk maar aan onze Beiaardtuin die onlangs genomineerd werd door de provincie voor een architecturale prijs”, zegt de burgemeester.

“Groene Stapstenen zijn publieke ruimtes met aandacht voor groen die zorgen voor een aangename leefomgeving in de woonkern”

Koen Van den Heuvel

Burgemeester

Aansluitend werkt de gemeente aan de Groene Stapstenen. “Dat zijn publieke ruimtes met aandacht voor groen die zorgen voor een aangename leefomgeving in de woonkern.” Acht plekken in de verdichte woonkern van Puurs-centrum worden met groen versterkt.

Belangrijk: de Groene Ring werd vorig jaar als concept voorgesteld aan de inwoners en goedgekeurd, na feedback van de inwoners, door de gemeenteraad. De Groene Stapstenen zijn acht concepten waar de gemeente nog inspraak voor vraagt. “Het participatietraject starten we na de zomer op.”

Het concept voor een groene Hondsmarkt en Forum in Puurs-centrum.© Puurs-Sint-Amands

Zo worden het Forum en de Hondsmarkt onder handen genomen. Samen zullen ze een plein, vormen, grenzend aan Sjabi Begijnhof en het nieuwe gemeentehuis, met schaduwrijke bomen en een watertafel voor waterbuffering. Parkeren kan ondergronds. “Nu het nieuwe gemeentehuis er is, kunnen we de omgeving rond de Hondsmarkt en Forum vergroenen”, besluit Van den Heuvel.

Leer meer over het masterplan Groene Ring via www.puurs-sint-amands.be

In 2025 zou de Groene Ring volledig bewandelbaar moeten zijn.© Puurs-Sint-Amands

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners