© BELGA

“Gevoel dat we kunnen winnen”

“Anderlecht speelde vorige week in Mechelen precies dezelfde eerste helft als wij vorig seizoen in de Europa League op AA Gent”, constateert Albert Stuivenberg. “In het voetbal draait alles om rendement, je moet jezelf belonen. Waarom zou ons dat niet lukken op Anderlecht? Ik zag ook op training weer een strijdbare groep, ik heb echt het gevoel dat we op Anderlecht kunnen winnen.”

Marnik GEUKENS

Voetbal draait niet alleen om rendement, ook de perceptie is cruciaal. Waar de 1-1 tegen Moeskroen in Genk aanvoelde als een nederlaag, zorgde een afgetekende thuisnederlaag tegen PSG voor een golf van Heinthousiasme in Anderlecht. Eindelijk durf en dominantie, de magere competitiestart - een vijfde plaats met 18 op 30 - lijkt nu al een fait divers.

“Scoren we twee of drie keer uit al die kansen tegen Moeskroen”, dan was het gevoel hier inderdaad heel anders geweest”, bekent Albert Stuivenberg. “Maar ik zag op training weinig nervositeit in de groep, iedereen blijft strijdvaardig.”

Pozuelo

Ook Alejandro Pozuelo, het opstootje na zijn vervanging tegen Moeskroen lijkt vergeven en vergeten. “Dat was het zaterdag al na de wedstrijd”, benadrukt zijn coach. “Ik heb het toen al aangehaald, Pozuelo reageerde in het heetst van de strijd uit frustratie. Meer was er niet aan de hand, dat bleek ook deze week op training. Wij communiceren altijd open, zijn heel duidelijk tegenover mekaar. Ook nu. Zolang de gedragsregels niet overtreden worden, is er niets aan de hand. Ik heb helemaal geen groot ego.”

Stuivenberg kon deze week op training verder de nieuwe veldbezetting erin slijpen. De 4-4-2 zorgde in Eupen en tegen Moeskroen voor veel doelgevaar, anderzijds lag vorige week de linkerflank een poos volledig open bij balverlies. Maar of dat een reden is om opnieuw om te schakelen naar de vertrouwde 4-2-3-1 is maar zeer de vraag.

“Natuurlijk houden we bij onze formatie rekening met de tegenstrever”, aldus Stuivenberg. “Maar in het wedstrijdplan proberen we in de eerste plaats onze eigen kwaliteiten uit te spelen.”

PSG

Stuivenberg zag dat de impact van de nieuwe trainer bij Anderlecht meteen groot was in de eerste twee wedstrijden.

“De speelstijl met veel druk naar voren was erg herkenbaar. Knap dat Vanhaezebrouck dat er zo snel heeft ingeslepen, zelfs tegen een ploeg van het niveau van PSG. Wel zie je dat Anderlecht het nog moeilijk heeft om het een hele wedstrijd lang door te trekken, het verval was zowel tegen KV Mechelen als PSG groot na rust. Als je dan al het verschil hebt gemaakt, zoals in Mechelen, dan is dat geen probleem. Anders krijg je het moeilijk.”

Kums

Anderlecht mét of zonder Kums, voor Stuivenberg maakt het geen enorm verschil. “Zijn rol is belangrijk, omdat Kums erg makkelijk het spel verlegt. Maar dat kan Dendoncker ook, hij heeft bovendien een enorme motor.”

De sleutel ligt bij Genk zelf, beseft de coach. Rendement is het codewoord. “Natuurlijk proberen we daaraan te schaven op training. Bepaalde oefeningen, met minder weerstand, moeten het vertrouwen opkrikken. Anderzijds moet je ook proberen om situaties met veel weerstand te simuleren. Want in een wedstrijd moet je voor doel onder grote druk de juiste keuzes maken. Daarin moeten we nog beter worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer