© Bart Van den Langenbergh

Brandstichter slaat weer toe in Balen: burgemeester vraagt extra waakzaamheid

Burgemeester Johan Leysen (CD&V) van Balen vraagt aan de inwoners om extra waakzaam te zijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag sloeg de brandstichter weer toe in de gemeente. De dader stichtte brand aan de leegstaande horecazaak Den Ateljee op de Markt in Balen. Enkele bewoners moesten worden geëvacueerd.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Er komt geen einde aan het lijstje van verdachte branden in de omgeving van Balen en Mol. Sinds eind mei vond al een tiental branden plaats, onder meer in een oude boerderij in de Vlasstraat in Balen, een leegstaande woning in de Waterstraat in Mol en een opslagschuur van een landbouwbedrijf in Mol-Postel. Begin juli brandde nog de historische woning Huis Wouters op de Markt in Balen uit.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het weer prijs. Een pyromaan stichtte brand in het portaal en aan de zijkant van het leegstaande café Den Ateljee op de Balense Markt, voordien bekend als snookerzaak Fair Play. Ook aan de zijkant van het gebouw werd brand gesticht en een spandoek op een bouwwerf in de nabijgelegen Steegstraat ging in vlammen op.

“Gelukkig waren kinderen er niet”

Boven het voormalige café woont een drietal gezinnen, al dan niet met kinderen. De brandweer moest hen uit hun appartementen evacueren. “Wij lagen om 2.30u te slapen toen we werden gewekt”, vertelt Peter Van Den Hoeck (39). Hij woont samen met zijn vriendin op de bovenverdieping aan de zijkant van het gebouw. “De gang hing al vol rook. Gelukkig waren onze vier kinderen niet aanwezig. Een buurvrouw heeft de brand opgemerkt omdat de rookmelder in werking trad. Na een uurtje mochten we weer binnen. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt. We kunnen de brandgeur nog altijd ruiken.”

De schade bleef beperkt maar de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn. “Op brandstichting bij nacht in een bewoond pand staan zware straffen”, reageert een verontwaardigde burgemeester Johan Leysen (CD&V) van Balen. “De politie heeft in het centrum van Balen drie brandhaarden ontdekt. De sporen worden onderzocht maar er is nog niemand aangehouden. Het is stilaan een zorgwekkende toestand aan het worden, ook omdat het centrum van onze gemeente meer wordt geviseerd. Zou dit bij de dader de kick verhogen?”

Op de Markt in Balen staat geen bewakingscamera, maar de burgemeester lanceert een oproep naar bewoners en eventuele getuigen. “Iedereen die iets verdacht gezien heeft vrijdagnacht tussen 2 en 3u, meldt dit best aan de politie. Meer en meer mensen bewaken hun privé-eigendom met camera’s. Misschien leveren sommige beelden van die camera’s wel iets op.”

Met het warme en droge weer loopt het risico op grote vuurhaarden nog op.

De lokale politie Balen-Dessel-Mol vraagt om verdachte zaken te melden op het nummer 014.33.37.00