Direct naar artikelinhoud

Unilever verkoopt margarinedivisie, waar het allemaal mee begon, aan Amerikaanse durfinvesteerder

Unilever verkoopt zijn margarinedivisie aan de Amerikaanse durfinvesteerder KKR voor 6,8 miljard euro. Daarmee maakt Unilever, ooit begonnen met de fabricage van margarine, zich los van zijn Nederlandse roots.

De productie in de margarinefabriek van Unilever in RotterdamBeeld anp

Voor die 6,8 miljard dollar krijgt KKR merken in handen als Blue Band, Becel, Bona, Croma, Brio en Zeeuws Meisje. Unilever kondigde dit voorjaar al de verkoop aan van de divisie. Dat was een reactie op de kortstondige overval van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kraft Heinz, dat een bod uitbracht op heel Unilever. Bestuursvoorzitter Paul Polman schrok zo van die overval, dat hij onmiddellijk maatregelen aankondigde. Unilever, zo zei hij, zou voortaan meer op rendement sturen. De margarinedivisie, die een lagere winstmarge heeft dan veel andere bedrijfsonderdelen die ijs of cosmetica maken, moest daarom van de hand worden gedaan.

De verkoop van margarine daalt al jaren wereldwijd. Dat komt deels door de toenemende populariteit van boter, dat niet alleen als luxer wordt ervaren, maar dat ook 'natuurlijker' zou zijn. Dat margarine minder ongezonde vetten bevat, is de laatste jaren kennelijk niet meer zo in tel. De verkoop van de divisie is nog niet helemaal rond. Er is sprake van een 'bindend bod'. Als de mededingingsautoriteiten akkoord gaan en de ondernemingsraden hun zegje hebben gedaan, naar verwachting midden 2018, zal de transactie worden afgerond.

De verkoop van margarine daalt al jaren wereldwijd

KKR heeft een roemruchte geschiedenis van bedrijfsovernames. Het bedrijf werd beroemd door zijn geslaagde overval op RJR Nabisco, een overname die zelfs werd verfilmd onder de nog regelmatig gebruikte titel 'Barbarians at the gate'. Voorzover bekend waren alle potentiële kopers bedrijven van het type durfinvesteerders, met namen als Blackstone, CVC en Baine. De branchegenoten, zoals de eerdere belager Kraft Heinz, Nestlé of het Deense Arla, zouden juist niets van zich hebben laten horen, zo meldde het FD eerder.

Unilever ontstond in de jaren dertig door een fusie van de Nederlandse Margarine Unie (van de families Jurgen en Van den Bergh) met het Britse Lever, een fabrikant van vooral zeep. Beide bedrijven vonden elkaar omdat ze de zelfde grondstof gebruikten (en nog steeds gebruiken): palmolie.

KKR heeft een roemruchte geschiedenis van bedrijfsovernames

Unilever en de overnames

Unilever heft eigen beschermingsconstructie tegen overnamepogingen op
Wie vermetele plannen en een hele grote zak met geld heeft, kan zijn geluk beproeven met een overname van Unilever. De multinational heeft zijn enige beschermingsconstructie tegen vijandige overnamepogingen weggehaald.

Bono wilde een lied schrijven om tegen de vijandige overname van Unilever door Kraft Heinz te protesteren
Popster Bono had Unilever willen helpen als concurrent Kraft Heinz samen met het opkoopfonds 3G en superinvesteerder Warren Buffet een vijandig overnamebod op het concern hadden doorgezet. https://www.volkskrant.nl/economie/unilever-heft-eigen-beschermingsconstructie-tegen-overnamepogingen-op~a4523748/