Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe Courtois met wat geluk toch bij Real Madrid lijkt te belanden

Thibaut Courtois.Beeld Photo News

Voor de tweede dag op rij stuurde Thibaut Courtois zijn kat naar de training van Chelsea. De druk op het bestuur lijkt te werken: de Belgische nummer één staat op een zucht van Real Madrid. Hoe is deze deal tot stand gekomen?

Bij Chelsea zagen ze de push van Thibaut Courtois (26) voor een transfer naar Madrid eigenlijk al vier jaar aankomen. Michael Emenalo, tot vorig jaar sportief directeur, heeft op het dossier gezwoegd. Meermaals heeft hij, ook op restaurant, aan Courtois het project-Chelsea proberen te verkopen. Of een verbeterd contract de heimwee niet zou verzachten? Een verkooppraatje dat nooit diep doordrong. Spanje kreeg niemand hem ooit uit zijn hoofd gepraat.

Lees ook: Thibaut Courtois voor 6 jaar naar Real Madrid, Chelsea heeft vervanger bijna beet (+)

De huidige saga verliep min of meer zoals Courtois die had gepland, zonder de wekenlange vertraging en het bitsig einde dan. Een smerig stootje dat hij ervoor over had. Om zijn droom te verwezenlijken, werd de Belg flink geholpen door de omstandigheden van de afgelopen jaren. De defecte faxmachine van Real, die op 31 augustus 2015 de miljoenentransfer van Manchester United-sluitstuk David de Gea deed afspringen. De klare neen van Zinédine Zidane in januari toen alles al geregeld was met Kepa Arrizabalaga, coming man van Bilbao, en diens pleidooi voor Keylor Navas.

Het afscheid van 'Zizou' na een derde Champions League op rij versnelde de zoektocht naar een nieuwe keeper, prioriteit voor voorzitter Florentino Pérez. Alisson Becker genoot lang de voorkeur op Courtois. De hoge eisen van AS Roma deden de balans uiteindelijk overhellen richting onze landgenoot. Tot zijn grote opluchting.

Nooit thuis in Londen

Eigenlijk was het nooit Courtois' plan om terug te keren naar Chelsea, de club die hem had weggekocht bij Genk maar meteen bij Atlético stalde. De Spaanse zon, de minder gejaagde levensstijl, de taal, de gastvrijheid, de jamón. In Madrid verloor hij zijn hart aan het leven en een vrouw, Marta, ondertussen zijn ex-vriendin en de moeder van zijn twee kinderen.

Chelsea probeerde hem in de zomer van 2013 een eerste keer terug te halen. Opnieuw in 2014. Uiteindelijk boog hij, maar niet zonder getouwtrek. Courtois eiste garanties. Tijdens een telefonisch gesprek trok coach José Mourinho hem over de streep, zonder hem expliciet te beloven dat hij de nummer één zou worden ten koste van Petr Cech. Een opgewaardeerd contract zou Courtois pas later tekenen, wanneer hij helemaal zeker was van zijn titularisstatuut.

Ondanks een indrukwekkende start in de Premier League voelde Courtois zich nooit helemaal thuis in Londen

Ondanks een indrukwekkende start in de Premier League voelde Courtois zich nooit helemaal thuis in Londen. Heimwee naar Madrid. In de winter van 2014-'15 sprak hij tegenover sportief directeur Emenalo voor het eerst voorzichtig zijn vertrekwens uit. Zelfs een landstitel bracht hem niet op andere gedachten.

Via agent Christophe Henrotay polste Real naar zijn vraagprijs. De 100 miljoen euro die een kordate Marina Granovskaia, Chelsea's CEO, op zijn hoofd kleefde, maakte meteen een eind aan de gesprekken. Maar Real bleef lonken, zelfs na het De Gea-debacle. Toen Courtois zich in september 2015 zwaar aan de knie blesseerde, verstuurde Real een fax naar Chelsea om hem beterschap te wensen - dat doen ze heus niet voor iedereen.

Heimwee naar kinderen

José Mourinho ging, Antonio Conte kwam. Die beloofde alles te doen om hem tevreden te stemmen. Zelfs de liquidatie van keeperstrainer Christophe Lollichon, hoog aangeschreven bij eigenaar Roman Abramovitsj. Tegelijk bleef Courtois in interviews zijn liefde uitspreken voor Madrid en Spanje. Op vrije dagen kon hij er soms niet snel genoeg staan.

Hij bleef hopen op Real Madrid. Nog een beetje meer na de breuk met Marta en zijn kroost verder weg. In zijn eentje vond Courtois zijn draai beter in Londen, maar zijn hart brak telkens als dochtertje Adriana hem via Facetime vertelde dat ze papa miste. Toen Madrid in het najaar van 2017 vol voor Arrizabalaga ging en Chelsea daar lucht van kreeg, roken ze de kans om Courtois langer vast te leggen met een nieuw miljoenencontract. Een voorstel dat hem effectief aan het twijfelen bracht.

Een akkoord was in de maak, tot Zidane plots de stekker uit de Arrizabalaga-deal trok. Courtois rook nu zijn kans. De toon van zijn discours veranderde. In een Londens hotel ontmoette hij nog een delegatie van PSG, maar zijn hoofd stond al naar Real. Het finale duwtje kwam er tijdens de laatste week van het WK.

Chelsea gaat nu zo snel mogelijk op zoek naar een vervanger voor Courtois. Morgen sluit de transfermarkt immers al in de Premier League. The Blues lijken bereid de afkoopclausule van 80 miljoen euro te betalen in het contract van de Spaanse international Arrizabalaga.